Την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου προκάλεσε ενέργεια Πολωνών αγροτών, οι οποίοι σταμάτησαν τρία φορτηγά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και έχυσαν στον δρόμο τις ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που μετέφεραν.

Πολωνία: Σταματά να στέλνει όπλα στην Ουκρανία – Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με φόντο τα σιτηρά

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή κοντά στο σημείο ελέγχου Yahodyn-Dorohusk, κατά τη διάρκεια ευρύτερης διαμαρτυρίας των Πολωνών αγροτών κατά των γεωργικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης φθηνών εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

«Η αλλοίωση των ουκρανικών σιτηρών στα πολωνικά σύνορα είναι απαράδεκτη. Κάθε αγρότης θα πρέπει να γνωρίζει πόση σκληρή δουλειά χρειάζεται για την παραγωγή σιτηρών, ειδικά σε καιρό πολέμου», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο X. «Για χάρη των φιλικών ουκρανο-πολωνικών σχέσεων, οι δράστες αυτής της πρόκλησης πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Ζητώ συγγνώμη»

Ο ουκρανός εμπορικός αντιπρόσωπος Taras Kachka έγραψε στο Facebook ότι οι εν λόγω ποσότητες σιτηρών βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη Λιθουανία και κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια των ουκρανικών προϊόντων.

Η περιφερειακή εισαγγελέας Αγκνιέσζκα Κέπκα δήλωσε στο Reuters ότι ξεκίνησε έρευνα για «αφαίρεση τελωνειακής σφραγίδας και καταστροφή περιουσίας».

«Εκ μέρους των Πολωνών αγροτών, ζητώ συγγνώμη για μια τέτοια πράξη απελπισίας και ζητώ κατανόηση για την εξαιρετικά δύσκολη κατάστασή τους», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Czeslaw Siekierski.

 

Υποστήριξη, αλλά και προστριβές

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Βαρσοβία υποστήριξε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, αλλά οι σχέσεις έχουν πληγεί από τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στους Πολωνούς αγρότες η αθρόα εισαγωγή φθηνών ουκρανικών σιτηρών, που για τους ίδιους συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.

Εκπρόσωποι της νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Πολωνίας δήλωσαν ότι κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των Πολωνών αγροτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή