Περισσότερες από οκτώ στις 10 εταιρείες λένε ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εξασφάλιση αδειών αποτελεί εμπόδιο για τις επενδύσεις στην Ευρώπη και η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ, ανέφερε την Τρίτη το επιχειρηματικό λόμπι BusinessEurope.

Στην έρευνά του σε 240 εταιρείες, το 83% βρήκε την πολυπλοκότητα και τη διάρκεια ως εμπόδιο για τις επενδύσεις στην Ευρώπη, με το 53% να αποκαλεί «σοβαρό πρόβλημα» τη διαδικασία αδειοδότησης.

Ο Πρόεδρος της BusinessEurope Fredrik Persson είπε ότι τα περισσότερα μέλη αισθάνονται ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη ήταν χειρότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία με βασικά εμπόδια το κόστος ενέργειας, την υπερβολική ρύθμιση και τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης.

ΕΕ: Βουλιάζει στη γραφειοκρατία το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Η ομάδα λόμπι, της οποίας τα μέλη αποτελούνται από τις εθνικές επιχειρηματικές ομοσπονδίες 36 χωρών, ανέφερε ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2024 έως το 2029 θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα επίσπευσης των αδειών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

«Αυτό έρχεται βασικά χωρίς κόστος, αλλά είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις εταιρείες», δήλωσε ο Persson στο Reuters.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι το 47% των εταιρειών χρειάστηκε ένα έως τρία χρόνια για να εξασφαλίσουν άδειες και το 16% ακόμη περισσότερο. Πολλές εταιρείες χρειάζονταν πολλαπλές άδειες για να λειτουργήσουν, όπως ένας τερματικός σταθμός LNG στη Γερμανία που χρειάζεται περίπου 20 ετησίως.

Ευελιξία

Ο Persson είπε ότι ο διεθνής ανταγωνισμός έχει ενταθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ασία ακολουθούν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για τις άδειες, με τη δυνατότητα γρήγορης παρακολούθησης ή καθορισμού καθορισμένων ωρών. Υπογράμμισε επίσης, ότι χρειάζεται διπλάσιος χρόνος για να κατασκευαστεί ένα αιολικό πάρκο στη Γερμανία ή να εγκριθεί μια ιατρική συσκευή στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με νόμο που θα τεθεί σε ισχύ φέτος, η ΕΕ θα ορίσει σύντομα χρονοδιαγράμματα για τη χορήγηση αδειών για παραγωγή καθαρής τεχνολογίας με έναν μόνο εθνικό φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία.

Ο Persson υποστήριξε ότι είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά αυτή η προσέγγιση με καθορισμένα χρονικά όρια θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα μέρη της αλυσίδας αξίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή