Σε νέο ιστορικό υψηλό αυξήθηκαν οι ισολογισμοί στα «υποκαταστήματα» παγκόσμιων τραπεζών στη Γερμανία, καθώς μετά το Brexit, οι δανειστές μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων τραπεζών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έφτασαν τα 2,04 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για εξαπλάσια αύξηση από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, Φρανκφούρτη, η οποία είναι επίσης η έδρα της ΕΚΤ, έχει αναδειχθεί σε βασικό προορισμό για τις τράπεζες που αναζητούν νέο κόμβο στο μπλοκ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, που σήμαινε ότι δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετήσουν πελάτες της ΕΕ από το Λονδίνο.

Ρυθμιστικό κέντρο

Η κίνηση βοήθησε να μετατραπεί η πόλη σε ρυθμιστικό κέντρο, με αποτέλεσμα το ποσό των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται εκεί να αυξάνεται στα ύψη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάν Λίντνερ, υπογράμμισε ότι περίπου 50 εταιρείες μετακόμισαν στη Γερμανία μετά το Brexit και υπάρχει δυνατότητα για περισσότερη ανάπτυξη.

Ωστόσο, η Φρανκφούρτη έχει αποτύχει να προσελκύσει πολλές θέσεις εργασίας υψηλής αμοιβής στον τομέα των συναλλαγών και της επενδυτικής τραπεζικής, με το Παρίσι να αναδεικνύεται ως κόμβος για τέτοιες δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων τραπεζών στη Γαλλία αυξήθηκαν μόνο κατά 25% από το δημοψήφισμα για το Brexit, σε σύγκριση με το 500% της Γερμανίας.

Ο Λίντνερ είπε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Γερμανίας «δεν είναι τόσο καλός όσο θα μπορούσε να είναι» και ότι εργάζεται πάνω σε προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού. Αυτά θα είναι έτοιμα στο δεύτερο ημίχρονο, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή