Οι εντυπωσιακές τιμές των σπιτιών στο Σίδνεϊ προκαλούν φυγή νεαρών οικογενειών και η αποτυχία να αντιστραφεί η τάση θα μπορούσε να οδηγήσει την πόλη-λιμάνι της Αυστραλίας να γίνει γνωστή ως το μέρος «χωρίς εγγόνια», προειδοποίησε ο επίτροπος παραγωγικότητας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Μεταξύ 2016 και 2021, το Σίδνεϊ έχασε διπλάσιο αριθμό ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 40 ετών από ό,τι κέρδισε,  ανέφερε ο Peter Achterstraat σε βίντεο την Τρίτη που συνόδευε μια νέα έκθεση της Επιτροπής Παραγωγικότητας.

«Πολλές νέες οικογένειες εγκαταλείπουν το Σίδνεϊ επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι. Ή μπορούν να αντέξουν οικονομικά μόνο ένα στα εξωτερικά προάστια με μεγάλη μετακίνηση», είπε ο Achterstraat καθώς παρουσίαζε την έκθεση με τίτλο «Τι κερδίζουμε χτίζοντας περισσότερα σπίτια στα σωστά μέρη».

«Αν δεν ενεργήσουμε, θα μπορούσαμε να γίνουμε γνωστοί ως η πόλη χωρίς εγγόνια», προειδοποίησε ο επίτροπος.

Στεγαστική κρίση

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η Αυστραλία είναι μία από τις λιγότερο προσιτές χώρες στον κόσμο για στέγαση, καθώς ο συνδυασμός της έντονης πληθυσμιακής αύξησης, της περιορισμένης κατασκευής και της τάσης προς μικρότερα νοικοκυριά προκαλεί τεράστια έλλειψη κατοικιών.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται στο Σίδνεϊ όπου υπάρχει έντονη αντίθεση για τις πολυκατοικίες μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η ανάκαμψη της μετανάστευσης σημαίνει ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο καθαρές αφίξεις στην Αυστραλία τα επόμενα πέντε χρόνια θα χρειαστούν ένα μέρος για να ζήσουν. Οι μετανάστες τείνουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις όπως το Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε σύγκριση με άλλες μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη ή το Παρίσι, το Σίδνεϊ έχει χαμηλότερη πυκνότητα στα προάστια των πόλεων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο ανάπτυξης προς τα πάνω. Ο Achterstraat είπε ότι ήλπιζε να βοηθήσει στη μετατόπιση της νοοτροπίας των Sydneysiders από το «Not in My Backyard» στο «Appropriate Density in My Backyard».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το Σίδνεϊ θα είχε δημιουργήσει 45.000 επιπλέον κατοικίες χωρίς επιπλέον γη, εάν τα κτίρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2017 και 2022 είχαν κατά μέσο όρο 10 ορόφους αντί για επτά. Αυτό θα έριχνε τις τιμές και τα ενοίκια κατά 5,5% χαμηλότερα, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση 1.800 δολαρίων Αυστραλίας (1.200 $) για τους ενοικιαστές, είπε ο Achterstraat.

«Γνωρίζουμε από το εξωτερικό ότι η καλή πυκνότητα παρέχει οφέλη για τα νοικοκυριά, τις κοινότητες και την οικονομία», δήλωσε ο Achterstraat. «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε την πυκνότητα να λειτουργήσει για εμάς»

Ο Achterstraat είπε επίσης ότι ήρθε η ώρα για μια νέα συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς στη στέγαση κοντά στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή. Επεσήμανε τον πολλαπλασιασμό των Περιοχών Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (HCAs) που περιορίζουν τις νέες κατοικίες, επηρεάζοντας περισσότερο από το ήμισυ της οικιστικής γης σε προηγούμενα προάστια του Σίδνεϊ. Αυτό μειώνει το διαθέσιμο ποσό για νέες κατοικίες κοντά στην πόλη.

«Μπορούμε να διατηρήσουμε τα πετράδια της κληρονομιάς του Σίδνεϊ χωρίς να παγώσουμε ακούσια τους νέους», υπογράμμισε ο Achterstraat.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή