Τις ισχυρές προοπτικές του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιέγραψε ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων η οποία νωρίτερα ενέκρινε το placement για το 5,8% των μετοχών της εισηγμένης αλλά και το διετές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Ο κ. Περιστέρης ρωτήθηκε από τους μετόχους για το εύρος των δραστηριοτήτων αλλά και για τις προοπτικές εισόδου του ομίλου και σε άλλες αγορές.

Αγορές με προοπτικές

Αφορμή για τις ερωτήσεις που ετέθησαν στον πρόεδρο και CEO του ομίλου ήταν η τροποποίηση άρθρου του καταστατικού που αφορά στην επωνυμία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για την ακρίβεια αφαιρέθηκε ο προσδιορισμός «Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών» και πλέον ο όμιλος θα φέρει μόνο τον τίτλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε μεγάλες υποδομές μεταφορών

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως έχει μετεξελιχθεί οι κατασκευές και τα ακίνητα είναι κάποιες από τις δραστηριότητες της. Ξένοι μέτοχοι μας πρότειναν πιο απλή ονομασία. Αξιολογήσαμε την πρόταση και λόγω του εύρους των δραστηριοτήτων μας αποφασίσαμε να διατηρήσουμε μόνο το ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», εξήγησε ο κ. Περιστέρης και απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει και περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων τόνισε: «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέκτησε τη θέση που της αρμόζει. Και θα μεγαλώσει έτι περαιτέρω. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται σε κάθε αγορά που παρουσιάζει προοπτικές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι παραχωρήσεις

Ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ρωτήθηκε και για το αν η διοίκηση εξετάζει, με δεδομένη τη διόγκωση των παραχωρήσεων, τη λύση του spin off του συγκεκριμένου κλάδου και την αυτόνομη εισαγωγή του ξεχωριστά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Το κομμάτι των παραχωρήσεων αποκτά μεγάλη δραστηριότητα», επιβεβαίωσε ο κ. Περιστέρης και συνέχισε: «Κάνουμε διάφορες σκέψεις και επεξεργαζόμαστε επίσης και μελέτες για την καλύτερη δυνατή χρηματοοικονομική εκμετάλλευση που θα αποφέρει όφελος και θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων. Υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ούτε καν προκαταρκτική», τόνισε.

Η Αττική Οδός

Το ενδιαφέρον των μετόχων εστιάστηκε και στην Αττική Οδό.

Ρωτήθηκε σχετικά με το που βρίσκεται η διαδικασία της μεταβίβασης της παραχώρησης μετά την ανακήρυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως πρώτου πλειοδότη: «Προχωρά κανονικά η διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την υπογραφή της σύμβασης. Δεν θα αργήσει πολύ» είπε για να ρωτηθεί αμέσως ο κ. Περιστέρης αναφορικά με την τύχη της δικαστικής προσφυγής σε βάρος της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ από τον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού: «Αυτή η προσφυγή είναι υπό εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν έχει επηρεάσει τη διαδικασία της υπογραφής της σύμβασης» πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης χαρακτηρίζοντας «καθαρό» το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η αποσυμφόρηση του Κηφισού

Οι μέτοχοι ρώτησαν επίσης τον επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για τις πρότυπες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον όμιλο σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων οδικών αξόνων που θα αποσυμφορήσουν κυκλοφοριακά το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Έχουν υποβληθεί πρότυπες προτάσεις, με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση της Αττικής Οδού αλλά και για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Οινόφυτα που θα αποσυμφορήσει τον Κηφισό.  Οι προτάσεις αυτές είναι κατατεθειμένες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον Μάρτιο του 2023», σημείωσε ο κ. Περιστέρης για να καταλήξει πως «δεν έχουμε καμία ένδειξη τι θα κάνει η Πολιτεία».

Η Εγνατία Οδός

Αναφορικά με την άλλη μεγάλη παραχώρηση που επίσης κέρδισε κατόπιν διαγωνισμού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αφορά στην Εγνατία Οδό ο κ. Περιστέρης ενημέρωσε τους μετόχους σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας: «Για την Εγνατία Οδό έχουμε υποβάλλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο ΤΑΙΠΕΔ. Εκτιμούμε ότι εντός λίγων εβδομάδων θα υπογραφεί η σύμβαση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού», εξήγησε αλλά υπογράμμισε: «Ωστόσο μεταξύ της υπογραφής και της έναρξης ισχύος της νέας σύμβασης παραχώρησης υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Πολιτεία.

Ο ΒΟΑΚ

Σχετικά με τον διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ, ο κ. Περιστέρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Τα αποτελέσματα των προσφορών που υπεβλήθησαν στον διαγωνισμό δείχνουν ότι η δική μας προσφορά είναι η βέλτιστη. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το επίσημο πρακτικό της επιτροπής του υπουργείου», συμπλήρωσε.

Τα έργα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το σύνολο των έργων του ομίλου και τη δυνατότητα του να τα εκτελέσει με δεδομένα και άλλα προβλήματα στην αγορά όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού ήταν κατηγορηματικός: «Η ταχυτητα με την οποία παραδίδουμε τα έργα είναι μεγάλη. Οργανωτικά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα της έλλειψης του κατώτατου εργατικού δυναμικού είναι ένα θέμα αλλά διαφέρει σε περιοχές της χώρας», είπε κι επισήμανε: «Μη νομίζετε ότι όλα τα έργα θα προχωρήσουνε με ταχείς ρυθμούς» σημείωσε αναφερόμενος στο σύνολο της κατασκευαστικής αγοράς: «Τα δικά μας έργα, το μεγαλύτερο μέρος τους, είναι ιδιωτικά.  Και δυστυχώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο μας μειώνεται πολύ γρήγορα καθώς προχωρούμε πολύ γρήγορα τα έργα μας», είπε με νόημα ο κ. Περιστέρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις