Ηλεκτρονικά μηνύματα λαμβάνουν από την ΑΑΔΕ τις ημέρες αυτές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με ασφαλισμένες κατοικίες. Με τα email ενημερώνονται για τις κινήσεις που θα  πρέπει να κάνουν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 προκειμένου να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 10% στο φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΑΑΔΕ: Μαζικές αποστολές μηνυμάτων για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές

Την ίδια ώρα, η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι ένας στους δύο φορολογούμενους χάνουν την έκπτωση του φόρου καθώς το ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν καλύπτει τον κίνδυνο για πλημμύρα ή η αξία της κατοικίας είναι χαμηλότερη από 900 ευρώ ανά τ.μ. που προβλέπει ο νόμος. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς έχει ζητήσει ειδικά για φέτος να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:

– Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγείται σε όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας και

– Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αποκλείσει αλλαγές στη ρύθμιση αλλά το θέμα φαίνεται να μην έχει κλείσει οριστικά. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και η ΠΟΜΙΔΑ πιέζουν και ζητούν επανεξέταση του μέτρου έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μη τη χάσουν όσοι δεν είχαν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Τα ειδοποιητήρια

Στο μεταξύ, στα ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που απέστειλαν στην

ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αφορούν στη μείωση ΕΝΦΙΑ 2024, εμφανίζεστε ως λήπτης ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας (Κοινή Απόφαση Α. 1014/2024).

Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet.

Για οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το παρόν μήνυμα μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 -17:00».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax