Χιλιάδες οδηγοί σε υπηρεσίες μετακίνησης και παράδοσης φαγητού στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να απεργήσουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντιδρώντας στις σχετικά χαμηλές αμοιβές και τις κακές συνθήκες εργασίας.

Στις ΗΠΑ, η καμπάνια Justice for App Workers ανέφερε σε μια ανάρτησή της την περασμένη εβδομάδα ότι οι οδηγοί που εργάζονται για λογαριασμό της Uber και της Lyft, καθώς και οι δικυκλιστές της πλατφόρμας DoorDash, «κουράστηκαν να εργάζονται 80 ώρες την εβδομάδα για να τα βγάλουν πέρα».

Αγιος Βαλεντίνος: Πώς θα προστατεύσετε την αγάπη και το πορτοφόλι σας από το phishing

Η εν λόγω οργάνωση, η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί 130.000 οδηγούς και εργαζόμενους στη σφαίρα της διανομής σε όλη την Ανατολική Ακτή και τις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, τόνισε ότι τα μέλη της σχεδίαζαν να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από και προς όλα τα αεροδρόμια σε 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Σικάγο και του Μαϊάμι, για δύο ώρες την Τετάρτη.

«Συμμετέχετε στην καμπάνια Justice for App Workers από τις 11 π.μ. έως τις 13:00 την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, καθώς απαιτούμε αλλαγές από τις Uber, Lyft, DoorDash και όλες τις εταιρείες εφαρμογών που επωφελούνται από τη σκληρή δουλειά μας!», πρόσθεσε η καμπάνια, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την απεργία των εργαζομένων στην DoorDash.

Για χρόνια, οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη gig-economy που συνήθως εργάζονται για ψηφιακές πλατφόρμες ως «συνεργάτες» (partners) και έτσι έχουν λιγότερες προστασίες από ό,τι θα είχαν ως εργαζόμενοι, αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, έχοντας κάποιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας εκπρόσωπος της καμπάνιας Delivery Job UK δήλωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι – αναβάτες δίκυκλων στο χώρο του delivery αναμένεται να απεργήσουν για πέντε ώρες την Τετάρτη.

Οι αναβάτες που συμμετέχουν στην απεργία είναι κυρίως πορτογαλόφωνοι και εργάζονται σε πολλές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Uber Eats, Deliveroo και Just Eat. Οι αναβάτες έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι εταιρείες μείωσαν τα τέλη παράδοσης που χρεώνουν στους πελάτες, όπως κατήγγειλε εκπρόσωπός τους.

«Το αίτημά μας είναι απλό: Θέλουμε δίκαιη αποζημίωση για τη δουλειά που κάνουμε. Έχουμε βαρεθεί να μας εκμεταλλεύονται», ανέφερε η βρετανική ομάδα σε ανάρτηση στο Instagram την Κυριακή.

«Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια γιορτή αγάπης, αλλά δεν πρέπει να επισκιάσει τον αγώνα μας», πρόσθεσε.

Σε επικοινωνία του CNN, με εκπρόσωπο της Lyft, δήλωσε ότι η εταιρεία «εργάζεται συνεχώς για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των οδηγών» και πρόσφατα εισήγαγε μια ελάχιστη εβδομαδιαία εγγύηση αποζημίωσης για να εξασφαλίσει ότι οι οδηγοί θα κρατούν τουλάχιστον το 70% των ναύλων ανά πελάτη, μετά από τις εξωτερικές χρεώσεις.

Η DoorDash εκτιμά πάντως ότι θα έχει κάποιον «σημαντικό αντίκτυπο» από την απεργία την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «άκουγε πάντα τους Dashers και αναζητούσε τρόπους βελτίωσης της πλατφόρμας».

Ένας εκπρόσωπος της Uber Eats δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ταχυμεταφορών είναι ικανοποιημένοι με την εμπειρία τους στην εφαρμογή και συνεργαζόμαστε τακτικά με ταχυμεταφορείς για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας τους».

Ένας εκπρόσωπος της Deliveroo είπε από τη μεριά του ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των οδηγών της ήταν ικανοποιημένη από τη δουλειά τους και ότι η εταιρεία τους πρόσφερε ασφάλιση και κάλυψη ασθενείας μεταξύ άλλων παροχών. «Εκτιμούμε τον διάλογο με τους οδηγούς, γι’ αυτό έχουμε μια εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με ένα συνδικάτο, η οποία περιλαμβάνει ετήσιες διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές».

Ένας εκπρόσωπος της Just Eat είπε ότι η εταιρεία έλαβε τις ανησυχίες των οδηγών της «εξαιρετικά σοβαρά».

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι ταχυμεταφορείς που παραδίδουν για το Just Eat κερδίζουν, κατά μέσο όρο, σημαντικά πάνω από το ημερομίσθιο διαβίωσης τόσο του Λονδίνου όσο και του εθνικού μισθού για το χρονικό διάστημα που κάνουν παραγγελία», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Το 2021, η Uber αναγνώρισε για πρώτη φορά ένα εργατικό σωματείο. Η εταιρεία είπε ότι η GMB, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Βρετανίας, ήταν πλέον σε θέση να εκπροσωπεί έως και 70.000 οδηγούς Uber σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή