Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε την Τρίτη η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, τονίζοντας ότι το 2024 θα είναι «σημείο καμπής» για την εταιρεία.

Αφού πέρασε τρία χρόνια βελτιστοποιώντας τις δραστηριότητες ενοικίασης διακοπών και εμπειριών, η Airbnb είπε ότι θα προωθήσει νέους τομείς ως μέρος ενός «πολυετούς ταξιδιού» που θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Ερωτηθείς από έναν αναλυτή εάν η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει τις προσφορές της με παρόμοιο τρόπο όπως η Amazon – η οποία ξεκίνησε από το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο και μεταφέρθηκε σε μια σειρά από άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των logistics και του cloud computing – ο διευθύνων σύμβουλος Brian Chesky είπε ότι τα νέα προϊόντα της εταιρείας θα εστιάσουν στη βασική της δραστηριότητα.

Καλύτερα του αναμενομένου τα αποτελέσματα της Airbnb – Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Πιστεύω ότι η Airbnb μπορεί να προχωρήσει πολύ πέρα ​​από τα ταξίδια τα επόμενα χρόνια, αλλά νομίζω ότι θα ξεκινήσουμε από τον πυρήνα μας. Θα ξεκινήσουμε με τα ταξίδια και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα ταξίδια», υπογράμμισε.

Ανάπτυξη προσφοράς

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της προσφοράς της σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βραζιλία και η Κορέα. Μια νέα λειτουργία «Αγαπημένα επισκεπτών», η οποία κατευθύνει τους χρήστες στα 2 εκατομμύρια ακίνητα με τις καλύτερες κριτικές στην πλατφόρμα, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και στοχεύει να προσελκύσει περισσότερους πελάτες μακριά από τα ξενοδοχεία με την εγγύηση ποιότητας.

Το πρόγραμμα αγοράς μετοχών έρχεται να προστεθεί σε ένα υπάρχον πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου η Airbnb αγόρασε 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια από τη δική της μετοχή το 2023, ανέφερε η εταιρεία κατά της διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της.

Οι έλεγχοι

Η Airbnb βρίσκεται στο στόχαστρο αυξημένων ελέγχων από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, η οποία επέβαλε de facto απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων τον Σεπτέμβριο. Η Airbnb δεν έχει ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στα οικονομικά της.

Η αύξηση των εσόδων της εξακολουθεί να είναι υγιής, αλλά έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία τρίμηνα.

Τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης για οποιοδήποτε τρίμηνο το 2023 και σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένος με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η αύξηση των εσόδων αναμένεται να μειωθεί μεταξύ 12% και 14% το τρέχον τρίμηνο.

Η Airbnb κατέγραψε αιφνιδιαστική καθαρή ζημία 349 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με μια μακροχρόνια διαφωνία με τις ιταλικές αρχές την οποία διευθέτησε πέρυσι.

Εξαλείφοντας τον αντίκτυπο των επιβαρύνσεων, το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα ήταν 489 εκατ. δολάρια, μπροστά από τις προβλέψεις των αναλυτών για 450 εκατ. δολάρια.

Τα θεμέλια για μακροχρόνιες ενοικιάσεις

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 12% σε ύψος ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο των 98,8 εκατομμυρίων, με τη ζήτηση επισκεπτών ισχυρή σε όλες τις περιοχές, «ειδικά μεταξύ των ατόμων που κάνουν κράτηση για πρώτη φορά», ανέφερε η Airbnb.

Ο αριθμός των μακροχρόνιων διαμονών 28 ημερών ή περισσότερων συνέχισε επίσης να αυξάνεται και ο αριθμός των ταξιδιών που διαρκούσαν τρεις μήνες ή περισσότερο αυξήθηκε σχεδόν 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε η εταιρεία.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων ύψους 738 εκατ. δολαρίων ξεπέρασαν τις προβλέψεις για 646 εκατ. δολάρια, βοηθημένα από την «πειθαρχία στη διαχείριση της δομής κόστους μας», ανέφερε η Airbnb.

Με ισχυρές ταμειακές ροές, οι εξαγορές αποτελούν επίσης μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εταιρείας, αλλά «θα είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και πάντα θα χτίζουμε, μετά θα συνεργαζόμαστε και μετά θα αγοράζουμε, πιθανώς με αυτή τη σειρά προτεραιότητας », είπε ο Τσέσκι στους επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή