Η AEGEAN ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της στη ρουμανική αεροπορική εταιρία Animawings στον έτερο μέτοχο και κυριότερο εμπορικό συνεργάτη της, Memento Group που καθίσταται πλέον μέτοχος της Animawings με ποσοστό 100%.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, το ένα από τα δύο αεροσκάφη που είχαν μισθωθεί στην Animawings έχει ήδη επιστρέψει στο στόλο της AEGEAN, ενώ σε λίγους μήνες θα επιστρέψει και το δεύτερο, για να ενισχύσουν περαιτέρω τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες της AEGEAN λόγω του διευρυμένου δικτύου της.

«Η AEGEAN εύχεται στον επί 3 χρόνια συνεργάτη και μακροχρόνιο πελάτη της, Memento Group κάθε επιτυχία στην περαιτέρω ανάπτυξη της Animawings», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα του 2023

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2023, αυξημένες θέσεις κατά 3,1 εκατ. συγκριτικά με το 2022. Παράλληλα, μετέφερε 15,5 εκατ. επιβάτες,  αυξημένοι κατά 3,2 εκατ., επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξεως του 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, στο δίκτυο εξωτερικού η Aegean προσέφερε 11,1 εκατομμύρια θέσεις, περισσότερες κατά 2,2 εκατ. σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, η εταιρία μετέφερε 9,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% συγκριτικά με το 2022. Αυξημένη κατά 22% εμφανίστηκε και η επιβατική κίνηση εσωτερικού, αποτυπώνοντας τη θετική επίπτωση της αυξημένης διασυνδεσιμότητας των νησιών μέσω Αθήνας, λόγω της  διεύρυνσης του δικτύου εξωτερικού, αλλά και της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι σημαντικό ότι μικρότεροι περιφερειακοί προορισμοί, όπως π.χ. η Σητεία, η Σκύρος, η Νάξος, η Λήμνος είχαν εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης. Συνολικά, η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 83,4% από 79,4% το 2022.

Το δίκτυο

Η διεύρυνση του δικτύου της Aegean, που ξεπέρασε τους 180 προορισμούς σε 49 χώρες, προσθέτοντας περισσότερους από 30 νέους προορισμούς εξωτερικού την καλοκαιρινή περίοδο, και ιδιαίτερα τη χειμερινή, αλλά και η αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας με σχεδόν 2,2 εκατ. περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εξωτερικού συγκριτικά με το 2022, συνέβαλαν στην ισχυρή δυναμική της ανάπτυξη και την επιτυχία που καταγράφηκε. Παράλληλα, η ενίσχυση της διάθεσης και της δυνατότητας των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής, σε συνδυασμό με την υψηλή δυναμική της τουριστικής ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο του κύριου κόμβου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο και μικρότερων, λιγότερο προβεβλημένων προορισμών, με την AEGEAN να έχει συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας αυξημένες επιλογές στους επιβάτες και κατά τους χειμερινούς μήνες. Νέοι προορισμοί, όπως το Ντουμπάι, το Ίνσμπρουκ και η Μπρατισλάβα, αλλά και η διατήρηση θερινών δρομολογίων (από την Αθήνα προς το  Μπρίστολ, τη Μάλαγα, το Μπιλμπάο, το Ταλίν, τη Ρίγα, την Τυνησία, αλλά και προς τη Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη) κατά τη χειμερινή περίοδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χιλιομετρικών θέσεων κατά 23%, ξεπερνώντας τα 20 δις χιλιομετρικές θέσεις σε σχέση με το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις