Με καθαρά κέρδη 788 εκατ. ευρώ ή 1,05 δισ. ευρώ σε εξομαλυμένη βάση και πρόβλεψη για διατήρησή τους στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026, ανοίγει ο δρόμος για την επιβράβευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς από εφέτος.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του συστημικού ομίλου, βασιζόμενη στις επιδόσεις του 2023, η νέα στοχοθεσία προβλέπει την επίτευξη επαναλαμβανόμενης καθαρής κερδοφορίας περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.

Τα αποτελέσματα αυτά θα επιτρέψουν τη διανομή του 50% των κερδών στους μετόχους από το 2025 και μετά, ενώ η επιστροφή κεφαλαίου από τα κέρδη του 2023 θα ανέλθει σε 10% και του 2024 σε 25%.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η τράπεζα, το 2023 σημειώθηκαν οι εξής επιδόσεις:

– Η εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έφτασε το 16,6% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,8 ευρώ.

– Σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου για την πιστωτική επέκταση, η οποία σε καθαρή βάση ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να ενισχύονται κατά 5% ετησίως

– Ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα διαμορφώθηκε σε 31%, με τα εξομαλυμένα λειτουργικά κόστη να υποχωρούν κατά 4% σε σχέση με το 2022

– Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε κατά 1,7% ετησίως, διαμορφούμενος σε 18,2%, ως αποτέλεσμα της κερδοφορίας της τράπεζας και των νέων ομολογιακών εκδόσεων

– Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 3,5%, με την κάλυψη από προβλέψεις να φτάνει στο 62%.

Χρηματοοικονομικές επιδιώξεις 2024 – 2026

Σήμερα, η Πειραιώς παρουσιάζει τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του επιχειρηματικού της σχεδιασμού για την τριετή περίοδο 2024-2026. Πυρήνας της στρατηγικής μας είναι να αξιοποιήσουμε τη θέση της Τράπεζας Πειραιώς ως παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας τους πελάτες και τους ανθρώπους μας και συνεχίζοντας την παραγωγή αξίας για τους μετόχους μας.

Χρήστος Μεγάλου: To ισχυρότερο σετ αποτελεσμάτων το Q4

«Η ελληνική οικονομία διατήρησε την αναπτυξιακή της δυναμική το 2023, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται σε περίπου 2,5%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η βελτίωση της αγοράς εργασίας και η εισροή ξένων επενδύσεων. Το 2023, η ελληνική δημοκρατία επανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, σηματοδοτώντας ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα και τον τραπεζικό τομέα, ενώ η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς θα αποτελέσει ένα ακόμα καταλύτη στην πορεία σύγκλισης με τις ομόλογες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η Πειραιώς παρουσίασε το ιστορικά ισχυρότερο σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων το 4ο τρίμηνο, παράγοντας €0,25 κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε €0,80 και 17%. Ο Όμιλος Πειραιώς συνέχισε να βελτιώνει όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, με έμφαση στη διατηρήσιμη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, και τη συσσώρευση εποπτικών κεφαλαίων, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, της πειθαρχίας στο λειτουργικό κόστος και της προσεκτικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου. Η στρατηγική μας για την ενίσχυση των προμηθειών φέρνει αποτελέσματα, καθώς αυξήσαμε τα καθαρά έσοδα από προμήθειες προς το ενεργητικό στις 74 μονάδες βάσης για το έτος 2023, ενώ η επιδίωξή μας για περαιτέρω λειτουργική αποτελεσματικότητα οδήγησε τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 31%, το χαμηλότερο ιστορικά σε ετήσια βάση.

Η επιταχυνόμενη οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 13,3%, αυξημένο κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώθηκε πρόβλεψη για διανομή μερίσματος στους μετόχους. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 3,5%, ενώ το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως, αξιοποιώντας την ηγετική μας θέση στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βασιζόμενη στις επιδόσεις του 2023, η Πειραιώς σήμερα ανακοινώνει τους νέους χρηματοοικονομικούς της στόχους για την περίοδο 2024-26. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου €1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Επίσης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο, στοχεύουμε πλέον σε ποσοστό διανομής κερδών 50% από το 2025 και μετά, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας, προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις