Υπάρχουν προβληματικά σημεία στην αρχιτεκτονική της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, επισημαίνοντας ότι χρήζουν βελτίωσης.

Tσακλόγλου: Πώς θα κλείσει το χάσμα φύλων στο συνταξιοδοτικό

Ο υφυπουργός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Φραγκίσκος Παρασύρης, με θέμα «Συντάξεις Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», τόνισε ότι η ΕΑΣ θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό η όποια προσαρμογή και εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατό πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά.

Προσωπική διαφορά

Ο Π. Τσακλόγλου διευκρίνισε, σχετικά με την «προσωπική διαφορά», ότι αυτή προέκυψε για μερίδα συνταξιούχων, μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου. Αντιθέτως, οι νέοι συνταξιούχοι έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου. Επομένως, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Η «προσωπική διαφορά», εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Ήδη, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, έχουν δοθεί δύο μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, με εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση του ΑΕΠ και την εξέλιξη του τιμαρίθμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000.

Στην κοινωνία το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

Κλείνοντας ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι αποτελεί σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, σημαντικό μέρος από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που υπερκαλύπτει τους στόχους που τίθενται κάθε χρονιά να επιστρέφεται στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε:

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων ύψους 250 ευρώ κατά το έτος 2021
– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων δύο φορές εντός του 2022, το Πάσχα ύψους 200 ευρώ και τα Χριστούγεννα ύψους 250 ευρώ
– Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μεταξύ 200 και 300 ευρώ, το Πάσχα του 2023, σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά
– Εφάπαξ ενίσχυση 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα του 2023
– Καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, μεταξύ 100 και 200 ευρώ, στους συνταξιούχους του e – ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά.
– Αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφαλιστέας εργασίας,
– Μείωση στο 9% από 22% του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για φορολογητέο εισόδημα έως €10.000 αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα σε όλους συμπεριλαμβανομένων, προφανώς, και των συνταξιούχων.

Δείτε την απάντηση του Πάνου Τσακλόγλου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax