Την πλατφόρμα του Ε9 θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.

Ο χρόνος για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που εμφανίζονται στο Ε9 μετρά αντίστροφα και λήγει στις 8 Μαρτίου 2024, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Μαρτίου και θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024.  Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΘΟ στη Βουλή, από το 2025 οι αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων θα δηλώνονται μέχρι τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους και ο φόρος ακινήτων θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες  δόσεις.

Ακίνητα: Κάτω από τον πήχη οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη στεγαστική κρίση

Από τον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης του Ε9 έχουν γλιτώσει χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 90.000 δηλώσεις Ε9 που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μόνο να ελέγξουν το Ε9 και εάν δεν έχουν άλλες μεταβολές στην περιουσιακή τους εικόνα δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη κίνηση.

Μεταβολές

Μεταβολές που πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 είναι αυτές που αφορούν προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής, διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων λόγω μετατροπής βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης κ.λπ.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

Η προθεσμία

Η προθεσμία της 8ης Μαρτίου αφορά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια στο Ε9.

Τα πιο συχνά λάθη, κενά ή  παραλείψεις στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να διορθωθούν αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και  βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting