Όχι πολύ καιρό πριν, η σύνταξη ενός μηνύματος στον ερωτικό μας σύντροφο κόσμο, μπορεί να αντλούσε έμπνευση από τις σελίδες ενός περιοδικού ή ενός βιβλίου. Οι πηγές αυτές επεκτάθηκαν εν συνεχεία και στις διαδικτυακές γνωριμίες μέσω διαφόρων εφαρμογών.

Ωστόσο, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2024, ο κόσμος του διαδικτυακού ρομαντισμού φαίνεται πολύ διαφορετικός. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να φλερτάρουν, είτε αυτό σημαίνει δημιουργία μηνυμάτων για εφαρμογές γνωριμιών, ανέβασμα προφίλ ή αξιολόγηση συμβατότητας με μια «κατάσταση».

Σύμφωνα με έρευνα της AI Pollfish, που παραθέτει το CNBC, στις ΗΠΑ, 1 στους 3 άνδρες ηλικίας 18 έως 34 ετών χρησιμοποιεί το ChatGPT για συμβουλές σχέσης, σε σύγκριση με το 14% των γυναικών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία . Οι νεοσύστατες εταιρείες που επικεντρώνονται σε μηνύματα τεχνητής νοημοσύνης για ραντεβού βλέπουν αυξανόμενη ζήτηση. Ένας Ρώσος που προγραμμάτισε ένα chatbot για να συνομιλεί με περισσότερες από 5.000 γυναίκες στο Tinder, είναι τώρα αρραβωνιασμένος με μια από αυτές.

Ραντεβού

Κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης έχει εισέλθει σχεδόν σε κάθε κλάδο, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως τη βιοϊατρική έρευνα. Και το Generative AI για ραντεβού μπορεί να ακούγεται ζοφερό, αλλά δεν είναι απαραιτήτως περίεργο.

Το YourMove.AI, ένα εργαλείο γνωριμιών τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως σύνταξη μηνυμάτων, ανάλυση συνομιλιών και αξιολόγηση προφίλ εφαρμογών γνωριμιών χρηστών, έχει περίπου 250.000 χρήστες, εκτιμά ο ιδρυτής Dmitri Mirakyan. Το YourMove, που κυκλοφόρησε το 2022, λαμβάνει περίπου 200.000 επισκέψεις ιστότοπου το μήνα, είπε, και τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά προσέγγιση 20% κάθε μήνα.

«Οι τύποι των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν – θα νομίζατε ότι είναι κυρίως άνθρωποι που αισθάνονται άβολα, αλλά υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που είναι απλώς εσωστρεφείς», είπε ο Mirakyan στο CNBC, προσθέτοντας ότι στους χρήστες περιλαμβάνονται άτομα που είναι ντροπαλά, μιλούν αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα, πλοηγούνται σε πολιτιστικές αλλαγές ή είναι απλώς αρχάριοι σε διαδικτυακές γνωριμίες.

Ένας χρήστης του ChatGPT στη Νέα Υόρκη είπε στο CNBC ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία του OpenAI για να συντάξει μηνύματα σε γυναίκες σε εφαρμογές γνωριμιών μετά το επεισόδιο “South Park” τον περασμένο Μάρτιο.

Ο άνδρας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους απορρήτου, είπε ότι η αποστολή μηνυμάτων είναι το χειρότερο μέρος των εφαρμογών γνωριμιών. Είπε ότι έφτασε στο στάδιο του πρώτου ραντεβού με μερικά άτομα που χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο ChatGPT και μάλιστα στράφηκε στο chatbot για να προγραμματίσει μια έξοδο, ζητώντας του να δώσει ραντεβού στη Νέα Υόρκη.

«Το ραντεβού είναι δύσκολο»

Ένας άλλος άνδρας από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο CNBC ότι κάποτε ζήτησε από το ChatGPT να τον βοηθήσει να συντάξει ένα κείμενο σε ένα κορίτσι με το οποίο έβγαινε και που επρόκειτο να πάει διακοπές. Ήθελε να της πει να διασκεδάσει και να μην ανησυχεί αν δεν μπορούσε να απαντήσει στα μηνύματά του όσο έλειπε.

Το Rizz, ένας βοηθός γνωριμιών AI, έκανε το ντεμπούτο του το 2022 μετά την απογείωση του ChatGPT. Οι συνιδρυτές Roman Khaves και Josh Miller είπαν ότι είχαν την ιδέα για ένα προσωπικό εργαλείο γνωριμιών χρόνια νωρίτερα, αλλά για να λειτουργήσει θα έπρεπε να προσλάβουν coaches γνωριμιών επειδή η τεχνολογία αυτοματισμού δεν υπήρχε.

Τώρα, το Rizz έχει 3,5 εκατομμύρια λήψεις, με 1 εκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά 30% ανά μήνα το τελευταίο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία.

«Το ραντεβού είναι δύσκολο», είπε ο Khaves στο CNBC. «Έχει γίνει σαν δεύτερη δουλειά για πολλούς ανθρώπους – οι άνθρωποι δυσκολεύονται. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός εκεί έξω. Όχι μόνο οι άνθρωποι πρέπει να έχουν υπέροχες φωτογραφίες που ξεχωρίζουν, αλλά πρέπει επίσης να ξέρουν πώς να ξεκινούν αυτές τις συζητήσεις σε εφαρμογές γνωριμιών».

Ανησυχίες

Η Lisa Marie Bobby, αδειούχος ψυχολόγος και θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, είπε στο CNBC ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τις πρώτες εντυπώσεις, ειδικά για όσους έχουν δυσκολευτεί με τα διαδικτυακά ραντεβού στο παρελθόν, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη αυθεντικές συνδέσεις.

«Ίσως έλαβαν αποφάσεις για να εμπλακούν μαζί σας με βάση μια εμπειρία που είχαν με την επικοινωνία που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη, αντί για εσάς», είπε η Μπόμπι. «Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να δώσει αυτή την ώθηση. Αλλά μακροπρόθεσμα, χάσατε μόνο αρκετούς μήνες από τη ζωή σας;»

Τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη εγείρουν ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να σκεφτούν οι άνθρωποι: «Όταν ξεκινάς μια σχέση με κάποιον, έχεις παρουσιάσει μια εκδοχή του εαυτού σου που δεν είναι ακριβώς αυτό που είσαι;» διερωτήθηκε.

Η Renate Nyborg, πρώην CEO της Tinder, κυκλοφόρησε το Meeno το 2023 ως εργαλείο παροχής συμβουλών AI για κάθε τύπο σχέσης, από τον έρωτα μέχρι τον εργασιακό χώρο και οτιδήποτε ενδιάμεσα.

Η Nyborg είπε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Meeno για να δημιουργήσουν μηνύματα ή να εξασκήσουν συνομιλίες με άτομα στη ζωή τους, αλλά η εφαρμογή επιτρέπει επίσης στους χρήστες να βλέπουν τις τάσεις μεγάλης εικόνας στις σχέσεις τους.

Το Meeno στοχεύει κυρίως στην Gen Z και τους millennials, προς το παρόν, και η πλειοψηφία των χρηστών είναι άνδρες, υπογράμμισε η Nyborg. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο στη Φινλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία αργότερα μέσα στο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης