Στο υψηλότερο επίπεδο των σχεδόν δύο χρόνων αυξήθηκαν οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ, εν μέσω αύξησης του κόστους για πετρέλαιο και άλλα αγαθά, σύμφωνα με το Reuters. Η ανοδική  τάση αν διατηρηθεί θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές των εισαγωγών εκτινάχθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, μετά από αναθεωρημένη πτώση 0,7% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι τιμές των εισαγωγών, οι οποίες εξαιρούν τους δασμούς, θα παραμείνουν αμετάβλητες τον Ιανουάριο.

Γκούλσμπι- Fed: Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%

Σε ετήσια βάση οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 1,3% μετά από μείωση 2,4% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές εισαγωγής έχουν πλέον μειωθεί για 12 συνεχείς μήνες, αν και ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται. Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιανουάριο, λόγω του υψηλότερου κόστους ενοικίασης καθώς και των αυξήσεων των τιμών στην αρχή του έτους. Οι αγορές έχουν συρρικνώσει τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο από τον Μάιο.

H ακτινογραφία των εισαγωγών

Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων ενισχύθηκαν κατά 1,2% τον Ιανουάριο. Προηγήθηκε η υποχώρηση κατά 7,7% τον Δεκέμβριο. Το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων αυξήθηκε κατά 1,5% μετά από πτώση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν κατά 0,7% αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον Δεκέμβριο. Οι δομικές τιμές εισαγωγής μειώθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Οι τιμές για τα εισαγόμενα κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από διολίσθηση 0,1% τον Δεκέμβριο. Το κόστος των μηχανοκίνητων οχημάτων, των ανταλλακτικών και των κινητήρων αυξήθηκε κατά 0,8% μετά από άνοδο 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Τα καταναλωτικά αγαθά εξαιρουμένων των αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 1,1%. Οι τιμές των αγαθών που εισάγονται από την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,3%. Υποχώρησαν 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι τιμές εξαγωγής ενισχύθηκαν κατά 0,8% μετά την πτώση 0,7% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές εξαγωγής υποχώρησαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο μετά από μείωση 2,9% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]