Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε υπόμνημα χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες για να προστατεύσει χιλιάδες Παλαιστίνιους στις ΗΠΑ από την απέλαση για τους επόμενους 18 μήνες. Περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι είναι επιλέξιμοι για την αναστολή στο πλαίσιο ενός μεταναστευτικού προγράμματος που ονομάζεται Αναβολή Αναγκαστικής Αναχώρησης.

«Ενώ παραμένω επικεντρωμένος στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο- ως εκ τούτου, δίνω εντολή για την αναβολή της απέλασης ορισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Μπάιντεν στο υπόμνημα.

ΗΠΑ: Ταλαντούχοι πρώην πρόεδροι πολλοί, ο Μπάιντεν όμως;

«Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και των ανθρωπιστικών αναγκών επί τόπου, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε μνημόνιο με το οποίο διατάσσει την αναβολή της απομάκρυνσης ορισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντάς τους ένα προσωρινό ασφαλές καταφύγιο», αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε δήλωση που εξηγεί το εκτελεστικό διάταγμα.

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις – Η στρατηγική πίσω από την κίνηση

«Αυτή η χορήγηση αναβολής της αναγκαστικής αναχώρησης θα παρέχει προστασία για τους περισσότερους Παλαιστίνιους στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ορισμένες εξαιρέσεις», συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων κακοποιών, άλλων που θεωρούνται απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, αναφέρει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε δήλωση που εξηγεί το εκτελεστικό διάταγμα, προσθέτοντας ότι όσοι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα θα χάσουν την προστασία αυτή.

Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους ηγέτες της αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας της Αμερικής, οι οποίοι έχουν εξοργιστεί με την υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, με πολλούς να δεσμεύονται να μην ψηφίσουν τον πρόεδρο στις επανεκλογές.

Αλλά το υπόμνημα οξύνει επίσης τη διαφορά μεταξύ του Μπάιντεν και του πιθανού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει την απέλαση των Παλαιστινίων που εκφράζουν υποστήριξη στη Χαμάς. Ένας Ρεπουμπλικανός νομοθέτης εξέδωσε νομοθεσία – η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει – που θα ανακαλεί τις βίζες των Παλαιστινίων και θα τους εμποδίζει να λάβουν καθεστώς ασύλου στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα