
Η περιβαλλοντική παρακολούθηση αφορά σε μεθόδους και εργαλεία μέτρησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων μιας περιοχής, τα οποία επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων και την ανοικτή πρόσβαση σε αυτά από ελεγκτικούς μηχανισμούς, θεσμικούς φορείς, αλλά και το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών έως το ευρύ κοινό.
Ο κύριος, δε, στόχος της περιβαλλοντικής παρακολούθησης είναι η διαχείριση και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μιας οικονομικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, όπως επίσης και η διαρκής συμμόρφωση με το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικά για την εξορυκτική βιομηχανία, της οποίας οι δραστηριότητες ενέχουν σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, η περιβαλλοντική παρακολούθηση είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ίδια της την ύπαρξη.
Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του Ομίλου Eldorado Gold, έχει προχωρήσει, ήδη από το 2016, από τη θεωρία στην πράξη. Τηρώντας πιστά τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και επιδιώκοντας διαρκώς την αριστεία σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της, έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει, μέσα, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο των μεταλλευτικών της εγκαταστάσεων, ένα από τα πιο σύγχρονα, εξελιγμένα και ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης του περιβάλλοντος διεθνώς.
Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης της Ελληνικός Χρυσός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που προέκυψε με συστηματική δουλειά και συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους πολλών και διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων. Πρόκειται για μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με συνολικό κόστος άνω των 120 εκατ. ευρώ, εγγυάται τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητας.

Για τις ανάγκες του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η Ελληνικός Χρυσός έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο 500 σταθμών, οι οποίοι διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, μέσω του οποίου καταγράφονται, ελέγχονται, εξετάζονται ποιοτικά και μετρούνται ποσοτικά 13 συγκεκριμένες περιβαλλοντικές παράμετροι. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται όλο το φάσμα των πιθανών άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας που σχετίζονται ή μπορεί να επηρεάζουν το Δήμο Αριστοτέλη. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα εξετάζει παραμέτρους όπως η ποιότητα των ποτάμιων και των παράκτιων υδάτων της περιοχή, η ποιότητα των υπόγειων και πόσιμων υδάτων, τα επίπεδα θορύβου και δονήσεων εκπομπών σκόνης, η ατμοσφαιρική ποιότητα στους οικισμούς της περιοχής, η οικολογική κατάσταση της βιοποικιλότητας της περιοχής (χλωρίδα και πανίδα) κ.α.
Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται, διατίθενται ελεύθερα και είναι διαρκώς προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και το γενικό κοινό μέσω δημοσίως προσβάσιμης διαδικτυακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη στο environmental.hellas-gold.com.
Μέσω του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει με σεβασμό τη μακραίωνη μεταλλευτική παράδοση του τόπου, εκσυγχρονίζει και εξελίσσει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες, εντοπίζει τυχόν σημεία προς βελτίωση, συνδυάζοντας παράλληλα αριστεία στην ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία.
Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελληνικός Χρυσός θέτει διαρκώς και σε απόλυτη προτεραιότητα την αρμονική της συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον που τη φιλοξενούν. Μέσα από το πλέον αυστηρό δίκτυο ελεγκτικών μηχανισμών και διαχειριστικών διαδικασιών που έχει αναπτύξει, το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης αποδεικνύει στην πράξη ότι για την επίτευξη των περιβαλλοντικών, εταιρικών και κοινωνικών στόχων, βασικό στοιχείο είναι η διαφάνεια. Και ακριβώς αυτή η διαφάνεια που διατρέχει το σύνολο των λειτουργιών της Ελληνικός Χρυσός, συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της εταιρικής της στρατηγικής και καθιστά εν τέλει τη μεταλλευτική δραστηριότητα έναν δυναμικό χορηγό προόδου και αειφορίας για ολόκληρη την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο