Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 101 μονάδες τον Ιανουάριο, από 94,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (107,4) διαπιστώνει το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία», του ΙΟΒΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως υπογραμμίζει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» είναι εμπλουτισμένο με βραχυχρόνιους δείκτες και τάσεις της βιομηχανίας, καθώς και βασικούς επιλεγμένους δείκτες της ευρύτερης ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να επιτρέπεται η σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία ως προς τη μηνιαία εξέλιξή τους και να παρέχεται μια εικόνα των βασικών τάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ειδικότερα, το τελευταίο δελτίο διαπιστώνει νέα εξασθένιση της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2023 (y-o-y), στο 8,9% από 12,4% ένα έτος πριν.

Επίσης, τον περασμένο μήνα καταγράφηκε άνοδος του οικονομικού κλίματος, λόγω ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Κατασκευές, ενώ διαπιστώνεται μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2023 κινήθηκε ανοδικά: Αύξηση 5,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης ανόδου 1,1% στην ΕΕ27. Επισημαίνει επίσης, βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 4,9% (y-o-y).

Καταγράφει νέα εξασθένιση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 15,7% τον Νοέμβριο του 2023 (y-o-y). Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,7 δισεκ., από €4,1 δισεκ. ένα έτος πριν.

Κόστος δανεισμού

Ειδικότερα για το μέσο κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις ο ΙΟΒΕ αναφέρει ότι σημείωση πτώση τον Δεκέμβριο του 2023, στο 6% με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να μειώνεται σε 73 μονάδες βάσης (από 93 μ.β. τον Νοέμβριο του 2023).

Απασχόληση

Το γ’ τρίμ. του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα, αυξημένη κατά 0,5%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Εντονότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.256,2 χιλ. το γ’ τρίμ. του
2023 (+40,2 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).

Παράλληλα, για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης κόστους εργασίας κινήθηκε πτωτικά και διαμορφώθηκε στις 105,7 μονάδες το γ’ τρίμ. του 2023, σημειώνοντας υποχώρηση 1,1% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Από το Ειδικό Θέμα «Κυκλική Οικονομία: Ευκαιρίες και επιδράσεις στην ελληνική οικονομία»:

• Η μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό υπόδειγμα παραγωγής δημιουργεί επιχειρηματικές και οικονομικές ευκαιρίες με σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
• Η υλοποίηση των επενδύσεων σε υποδομές κυκλικής οικονομίας που προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός δύναται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά €1,1 δισεκ., με επιπλέον 37 χιλ. θέσεις εργασίας ως το 2030

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία