Παρατεταμένο χειροκρότημα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με όρθιους του παριστάμενους στην κεντρική αίθουσα της Διάσκεψης του Μονάχου. Λίγες ημέρες πριν από την συμπλήρωση δύο χρόνων πολέμου έχει έρθει και πάλι εδώ για να ζητήσει την πιο ενεργή στήριξη της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.  «Εάν δεν δράσουμε τώρα, ο Πούτιν θα καταφέρει να οδηγήσει τον κόσμο σε καταστροφή» τόνισε με έμφαση.

«Η Ρωσία θα καταστρέψει την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής»

Στην εισαγωγική ομιλία του στα αγγλικά αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του πρέπει να ανακτήσει την αεροπορική κυριαρχία για να έχει επιτυχία, που σημαίνει με άλλα λόγια, περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Απέδωσε την έλλειψη επιτυχίας στο ανατολικό μέτωπο και στην έλλειψη όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό το «τεχνητό έλλειμμα όπλων», όπως το χαρακτήρισε, σημαίνει ότι «προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πολεμήσουμε με μεγάλη ένταση», είπε. «Διαλύσαμε τον μύθο ότι τα ρωσικά όπλα είναι καλύτερα». πρόσθεσε.  «Η Ρωσία έχει προς το παρόν μόνο ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα, την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής».

Ευρώπη: Η μάχη με το χρόνο για την άμυνά της [πίνακες]

Οι προβλέψεις του για το μέλλον ήταν ζοφερές. «Αν η Ουκρανία μείνει μόνη της, τότε θα δείτε τι θα συμβεί, η Ρωσία θα μας καταστρέψει, θα καταστρέψει τις χώρες της Βαλτικής, θα καταστρέψει την Πολωνία, είναι ικανή να το κάνει». Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο να συνεχίσει τον μπλοκάρισμα στην ουκρανική βοήθεια στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ζελένσκι δεν θέλησε να απαντήσει. Περιορίστηκε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους μέχρι σήμερα  και είπε ότι επ’ αυτού θέλει ακόμη να συναντηθεί με εκπροσώπους του Κογκρέσου στο Μόναχο.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι όλα τα μέρη καλό θα ήταν να αποκτήσουν την πραγματική εικόνα του πόλεμου. Απευθυνόμενος στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το μπλοκάρισμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά: «Όλες οι πλευρές είναι ευπρόσδεκτες να αποκτήσουν εικόνα από έναν πραγματικό πόλεμο, ακόμη και ο πρόεδρος Τραμπ» προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να τον συνοδεύσει μέχρι το μέτωπο για να δει πώς είναι ένας πραγματικός πόλεμος, και όχι «ένας πόλεμος όπως στο Instagram».

Σολτς: Βήμα-βήμα με τους πυραύλους Taurus

Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Διάσκεψης, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του καγκελάριου Σολτς ότι η ρωσική απειλή είναι υπαρκτή και ότι «εμείς αλλά και το ΝΑΤΟ, δεν επιδιώκουμε διένεξη με τη Ρωσία. Χωρίς ασφάλεια όμως όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα», πρόσθεσε καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν,ώστε η χώρα χώρα να μπορεί να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας. «Μόνο αν όλοι στην Ευρώπη δώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια με αλληλεγγύη και μακροπρόθεσμη πνοή η αμυντική βιομηχανία θα αυξήσει αξιόπιστα την παραγωγή της». Ο Σολτς αποκάλυψε επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία για «την ανάπτυξη και εισαγωγή μελλοντικών δυνατοτήτων, όπως όπλων που να πλήττουν στόχους σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ακρίβεια. Από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στη συνέχει από το κοινό ο Γερμανός καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει σε κάτι που αποτελεί αίτημα του Κιέβου από καιρό, εάν δηλαδή θα παραδώσει πυραύλους τύπου Taurus.

Ο φόβος είναι ότι θα μπορούσε να πληγεί η γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κρίμαια. «Βήμα προς βήμα, ανάλογα με την κατάσταση, θα αποφασίσουμε στη συνέχεια τι πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει ούτε έναν από τους πολεμικούς της στόχους και τώρα πρέπει τώρα να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός είναι ακόμη «άθικτος».

Πιέσεις προς τις ΗΠΑ να δώσουν όσα υποσχέθηκαν στην Ουκρανία έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ από το βήμα της Διάσκεψης.Υπάρχει «απόλυτη ανάγκη για το Κογκρέσο να αποφασίσει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθεια», υποστήριξε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. «Όσο περισσότερο διαρκεί η ψήφιση του νομοσχεδίου στις ΗΠΑ τόσο περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα διεκδικήσει κατά πάσα πιθανότητα φέτος άλλη μια θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι, εάν αυτό συμβεί, θα εργαστεί για να διασφαλίσει έναν ξεχωριστό Επίτροπο για την Άμυνα, χωρίς να διευκρινίζει από ποια χώρα θα μπορούσε να προέλθει. Επίσης πρόσθεσε ότι σε τρεις εβδομάδες θα καταθέσει στρατηγική για την κοινή πολιτική εξοπλισμών της ΕΕ.

Γάζα: Σε φαύλο κύκλο

Στα πολύ ενδιαφέροντα πάνελ, με τα οποία έκλεισε το πρωινό, συμμετείχαν πολιτικοί, όπως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκαλλά και ο Κινέζος ομόλογός τους Γουάνγκ Γι, ο οποίος κάλεσε σε ουδετερότητα σχετικά με την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλης και καθιστώντας σαφές ότι και το θέμα με την Ταϊβάν είναι απόλυτα εσωτερικό πρόβλημα.

Για τη Γάζα ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι βλέπει κάποια δυνατότητα διαρκούς ειρήνη στην περιοχή προκειμένου να ξεφύγει από τον «φαύλο κύκλο».

Αργότερα το απόγευμα, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζαςκαι η απειλή πιθανής επέκτασης του πολέμου στην περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Deutsche Welle

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Μόναχο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα