Με τα μάτια καρφωμένα στα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia, που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, βρίσκεται η αγορά, καθώς τα μεγέθη που θα ανακοινωθούν θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης ο οποίος έχει τραβήξει προς τα πάνω συνολικά τη Wall Street τους τελευταίους μήνες.

Αγορά εργασίας: «Εισβολή» της τεχνητής νοημοσύνης το 2024

Ράλι

Ο ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε ενίσχυση των μετοχών της Nvidia κατά περισσότερο από 46% από την 1η Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει το Reuters, η αύξηση της κεφαλαιοποίησής της κατά 570 δισεκατομμύρια δολάρια είναι υπερτριπλάσια της χρηματιστηριακής αξίας της Intel. Οι μετοχές της Nvidia, της οποίας τα τσιπ θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, αυξήθηκαν σχεδόν 240% το 2023.

Τα κέρδη της εταιρείας κατασκευής τσιπ αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των κερδών του S&P 500 φέτος. Ο δείκτης αναφοράς σημειώνει άνοδο σχεδόν 5% από την αρχή του έτους, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αύξηση κατά 24% που καταγράφηκε το 2023.

Ούσα πλέον η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στη Wall Street, πίσω μόνο από την Apple και τη Microsoft, η Nvidia έχει αναδειχθεί σε βαρόμετρο για την πορεία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Άλλες μετοχές με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη έχουν εκτιναχθεί φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Super Micro Computer, της οποίας η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 182% από την αρχή του έτους και της Arm Holdings, με άνοδο σχεδόν 71%.

«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι η αγορά πάει καλά φέτος, εννοούν πραγματικά ότι η τεχνολογία πάει καλά, και η Nvidia βρίσκεται στον πυρήνα αυτού» δήλωσε ο Keith Lerner, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Truist Advisory Services. «Υπάρχει ενθουσιασμός στο πλαίσιο της AI και αν αυτή η αισιοδοξία δεν επιβεβαιωθεί από τα κέρδη, τότε ίσως δούμε να επιβαρύνεται η εικόνα στην αγορά».

 

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Η Nvidia θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου στις 21 Φεβρουαρίου. Η Wall Street αναμένει κέρδη 4,56 δολάρια ανά μετοχή και αύξηση των τριμηνιαίων εσόδων στα 20,378 δισ. δολάρια από 6,05 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 33 αναλυτών.

Δεδομένου του μεγέθους της εταιρείας και της σημασίας της στην υπόθεση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα αποτελέσματα της Nvidia θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικά για το κλίμα της αγοράς, δήλωσε ο Kevin Landis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Firsthand Capital.

«Κάθε φορά που έχουμε ένα μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι, υπάρχει μια αγαπημένη μετοχή που το οδηγεί» δήλωσε ο Landis, ο οποίος μετανιώνει που πούλησε τις μετοχές του στην Nvidia πέρυσι. «Είναι δύσκολο να μην κοιτάξεις την Nvidia και να μην δεις ότι οδηγεί την ψυχολογία της συνολικής αγοράς».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι traders προετοιμάζονται για μεγάλες κινήσεις στις μετοχές της εταιρείας. Τα δικαιώματα προαίρεσης της Nvidia τιμολογούν μια διακύμανση περίπου 11% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μετά τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με στοιχεία από την υπηρεσία ανάλυσης δικαιωμάτων προαίρεσης ORATS.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμενόμενη κίνηση που έχουν τιμολογήσει οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης πριν από τα κέρδη της Nvidia τα τελευταία τρία χρόνια, πολύ πάνω από τη μέση κίνηση των κερδών της μετοχής κατά 6,7% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως έδειξαν τα δεδομένα της ORATS.

Ο Tom Hainlin, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της U.S. Bank Wealth Management, δήλωσε ότι θετικά νέα για τις εταιρικές προοπτικές της Nvidia θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περισσότερη αισιοδοξία για την AI και να επεκτείνουν ένα ράλι της αγοράς που έχει συγκεντρωθεί στη λεγόμενη ομάδα Magnificent Seven των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Nvidia.

 

Κίνδυνος εγκλωβισμού στις υψηλές προσδοκίες

Οι μετοχές της Meta Platforms, που επίσης περιλαμβάνεται στην ίδια ομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 34% φέτος, ενώ της Apple έχουν υποχωρήσει κατά 5%. Στον αντίποδα οι μετοχές της Tesla σημείωσαν πτώση σχεδόν 20%, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων προειδοποίησε για «σημαντικά χαμηλότερη» αύξηση των πωλήσεων φέτος και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους.

«Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές ανταμείβουν την ορατότητα στην αύξηση των κερδών και αυτό δίνει καλές προοπτικές για περισσότερα κέρδη για την Nvidia», δήλωσε ο Hainlin.

Πάντως ο Ryuta Makino, αναλυτής ερευνών της Gabelli Funds, πιστεύει ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την Nvidia είναι τόσο υψηλός που οι μετοχές της θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 10% αν η εταιρεία απλώς ανταποκριθεί στις προσδοκίες, χωρίς να τις ξεπεράσει.

Παραμένει αισιόδοξος για την Nvidia λόγω των αυξανόμενων κεφαλαιακών δαπανών από πελάτες όπως η Amazon και η Microsoft στις επιχειρήσεις τους στο cloud, οι οποίες βασίζονται στα τσιπ της εταιρείας.

Μια απογοητευτική έκθεση από την Nvidia θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον συνωστισμό στις ισχυρότερες μετοχές της αγοράς δήλωσε ο Michael Purves, επικεφαλής της Tallbacken Capital Advisors.

Συνολικά, οι επενδυτές έχουν την υψηλότερη κατανομή στον τομέα της τεχνολογίας από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίων στην τελευταία έρευνα που διεξήγαγε η BofA Global Research.

«Αυτός είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης για τον δείκτη σήμερα, αλλά κάποια στιγμή το ρεζερβουάρ θα αδειάσει», υπογράμμισε ο Purves.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]