Εκατοντάδες πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μηνύουν το Koινοβούλιο για τις δραστικές περικοπές σε ένα γενναιόδωρο σύστημα επικουρικής συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τους FT.

Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια -Τι αναφέρει το ψήφισμα «κόλαφος»

Ισχυρίζονται ότι η μείωση κατά το ήμισυ των παροχών παραβιάζει τη δέσμευση να πληρώσουν πλήρως όταν δημιουργήθηκε το σύστημα το 1994, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα και ενάγοντες που μίλησαν στους Financial Times. Το εθελοντικό ταμείο χρησιμοποιείται από σχεδόν 900 πρώην και νυν μέλη ή εξαρτώμενα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Brexiter Nigel Farage και της Marine Le Pen, της ακροδεξιάς ηγέτιδας της Γαλλίας.

Σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα έλλειμμα 310 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα που προκλήθηκε από τις απογοητευτικές επενδύσεις, τον πληθωρισμό και την… μακροζωία των μελών του, το κοινοβούλιο πέρυσι αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 και τερμάτισε την αυτόματη αύξηση των παροχών που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Έλαβε τα μέτρα αυτά για να αποφύγει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να καλύψει το κενό. Κατά συνέπεια, η μέση σύνταξη που λαμβάνεται από το ταμείο αυτό μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Συλλογική αγωγή – «Είναι θέμα αρχής»

Σήμερα, περισσότερα από 400 μέλη συνταξιοδοτικών συστημάτων έχουν ασκήσει συλλογική αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όλοι εκτός από έναν – ο Ισπανός σοσιαλιστής Enrique Barón Crespo – έχουν λάβει ανωνυμία από το δικαστήριο, αν και ορισμένοι συμφώνησαν να μιλήσουν στους FT.

Ένα μέλος είπε ότι η μηνιαία σύνταξή του ύψους 1.700 ευρώ ήταν το μόνο με το οποίο έπρεπε να ζήσει αφού πλήρωσε για ασφάλιση υγείας.

Ο Άντριου Νταφ, 75 ετών, Βρετανός πρώην ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε ότι το μηνιαίο εισόδημά του από το πρόγραμμα μειώθηκε από λίγο πάνω από 3.600 ευρώ σε 1.800 ευρώ. Έχει άλλη μια εθνική σύνταξη από τα 15 χρόνια του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Φυσικά δεν είμαι άπορος, αλλά είναι εισόδημα που μου υποσχέθηκαν», είπε. Τα χρήματα του επιτρέπουν να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνεχούς συμβολής του στις συζητήσεις πολιτικής της ΕΕ.

Η υπόθεση του Barón Crespo έχει πέντε επιχειρήματα. Το κυριότερο από αυτά είναι ότι η περικοπή παραβιάζει την «αρχή της κοινοβουλευτικής ανεξαρτησίας» και είναι δυσανάλογη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έδωσε με συνέπεια στον αιτούντα ακριβείς, άνευ όρων και συνεπείς διαβεβαιώσεις ότι τα κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά και ότι θα αναλάβει τη νομική του ευθύνη μετά την εξάντληση του ταμείου», αναφέρει το επιχείρημα, σύμφωνα με τους FT.

Ο σερ Γκράχαμ Γουάτσον, 67 ετών, πρώην πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος ALDE, έχει επίσης προσχωρήσει στη δράση. Είπε ότι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να καταργήσουν τις εθνικές αμοιβές και συνθήκες σε αντάλλαγμα για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα. «Ήταν μέρος της συμφωνίας. Είναι ένα θέμα αρχής. Πλήρωσα πολλά χρήματα σε αυτό».

“Δίνουν προτεραιότητα στο προσωπικό που έχει πολύ καλύτερες συντάξεις έναντι των πρώην μελών”, δήλωσε ο Watson.

Το κοινοβούλιο νίκησε τις νομικές προσφυγές το 2014 και το 2022 που άσκησαν οι ευρωβουλευτές κατά των αλλαγών στους κανόνες του ταμείου. Ωστόσο, ο Stephen Hughes, πρώην ευρωβουλευτής που προεδρεύει του συνταξιοδοτικού ταμείου, δήλωσε στους FT ότι ήταν η πρώτη φορά που όσοι ήδη λαμβάνουν συντάξεις είχαν κάνει μήνυση.

Είπε ότι το ταμείο είχε 30 εκατ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία και πλήρωνε 21 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν από την περικοπή. Το Κοινοβούλιο συνέβαλε στο έλλειμμα σταματώντας τις εισφορές όταν το ταμείο έκλεισε για νέα μέλη το 2009, πρόσθεσε.

Δεν τα βγάζουν πέρα…

«Έχω λάβει μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επιστολές από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες», είπε.

Το σχέδιο παρέχει στους δικαιούχους ένα συνταξιοδοτικό ταμείο αξίας περίπου 375.000 ευρώ ανά άτομο κατά μέσο όρο με μηνιαίες πληρωμές μεταξύ 2.000 και 7.000 ευρώ. Ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας του Ηνωμένου Βασιλείου Chris Heaton-Harris είναι μέλη, αν και δεν έχουν κάνει μήνυση.

Ο Φάρατζ και η Λεπέν δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το Κοινοβούλιο υπολογίζει ότι οι τελευταίες κινήσεις θα πρέπει να μειώσουν το τρέχον έλλειμμα στα 86 εκατ. ευρώ. Το σύστημα έχει υποχρεώσεις πληρωμής σε περισσότερα από 900 μέλη τουλάχιστον μέχρι το 2074. Μόνο περίπου 20 σημερινοί βουλευτές του ΕΚ είναι δικαιούχοι, σύμφωνα με τους FT.

Το κοινοβούλιο δήλωσε ότι είχε «λάβει υπόψη τις υποθέσεις που εισήχθησαν» κατά των αποφάσεών του, οι οποίες είπε ότι είχαν ως στόχο να θέσουν το εθελοντικό ταμείο «σε μια πιο βιώσιμη πορεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή