Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, σύμφωνα με τη Citi.

Μιλώντας στο CNBC, ο Aakash Doshi, επικεφαλής της Citi για την έρευνα εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική, υπογράμμισε ότι ο χρυσός, ο οποίος σήμερα διαπραγματεύεται στα 2.016 $, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 50%, εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν απότομα τις αγορές του κίτρινου μετάλλου, έναν πιθανό στασιμοπληθωρισμό ή σε περίπτωση βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης.

Οι κεντρικές τράπεζες

«Η πιο πιθανή διαδρομή μπαλαντέρ προς τον χρυσό των 3.000$/ουγγιά είναι η ταχεία επιτάχυνση μιας υπάρχουσας αλλά αργής τάσης: η αποδολαριοποίηση στις κεντρικές τράπεζες των Αναδυόμενων Αγορών που με τη σειρά της οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο ΗΠΑ», έγραψε ο Dochi σε πρόσφατο σημείωμα.

Αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, αμφισβητώντας την κατανάλωση κοσμημάτων ως τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ζήτησης χρυσού, διευκρίνισε ο Doshi.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν «επιταχυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ» τα τελευταία χρόνια, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, ανέφερε η Citi. Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας πρωτοστατούν στις αγορές χρυσού, με την Ινδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία να ενισχύουν επίσης τις θέσεις τους.

Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν διατηρήσει δύο διαδοχικά έτη με περισσότερους από 1.000 τόνους καθαρών αγορών χρυσού, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού τον Ιανουάριο .

«Αν αυτό διπλασιαστεί ξανά πολύ γρήγορα στους 2.000 τόνους, πιστεύουμε ότι θα ήταν πραγματικά πολύ ανοδικό για τον χρυσό», είπε ο Doshi στο CNBC μέσω τηλεφώνου.

Παγκόσμια ύφεση;

Ένα άλλο έναυσμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό στα 3.000 δολάρια θα ήταν μια «βαθιά παγκόσμια ύφεση» που θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα.

«Αυτό σημαίνει ότι τα φρένα έχουν κοπεί, όχι στο 3%, αλλά στο 1% ή χαμηλότερα – κι αυτό θα μας οδηγήσει στα 3.000 $», είπε ο Doshi, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να μοιράζονται μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν χαμηλότερες αποδόσεις σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Ο στασιμοπληθωρισμός – ένας αυξανόμενος ρυθμός πληθωρισμού, μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η αύξηση της ανεργίας – θα μπορούσε να είναι ένα άλλο έναυσμα, αν και ο Doshi είπε ότι υπάρχει «πολύ χαμηλή πιθανότητα» ενός τέτοιου σεναρίου.

Ο χρυσός θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο και τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Εκτός από αυτά τα τρία πιθανά ερεθίσματα, η Citi υποστηρίζει ότι η βασική της περίπτωση για τον χρυσό είναι 2.150 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η τιμή του χρυσού κατά μέσο όρο είναι λίγο πάνω από 2.000 δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο. Ένα νέο ρεκόρ θα μπορούσε να επιτευχθεί προς τα τέλη του 2024, πρόσθεσε ο Doshi.

Πετρέλαιο στα 100 δολάρια;

Ένα άλλο σενάριο μπαλαντέρ που τονίστηκε στην έκθεση της Citi ήταν οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν ξανά σε τριψήφιο αριθμό.

Οι καταλύτες για το πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι περιλαμβάνουν υψηλότερους γεωπολιτικούς κινδύνους, βαθύτερες περικοπές του ΟΠΕΚ+ και διαταραχές του εφοδιασμού από βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, υπογράμμισε ο αναλυτής της Citi.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έπληξε την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου, με μόνο σημαντικό αντίκτυπο τις επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη σε πετρελαιοφόρα και άλλα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο μεγάλος παραγωγός πετρελαίου Ιράκ έχει επηρεαστεί από τη σύγκρουση και οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να βλάψει άλλους μεγάλους προμηθευτές του ΟΠΕΚ+ στην περιοχή, ανέφερε η Citi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities