Ο αμερικανός δανειστής Capital One συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνιστική Discover Financial για 35,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μία συμφωνία, που πρόκειται να ενώσει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστωτικών καρτών της Αμερικής.

Η εξαγορά τηςDiscover από την Capital One αποτιμά τη μετοχή του μικρότερου αντιπάλου της κατά 27% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Discover θα λάβουν 1.0192 μετοχές Capital One για κάθε μία από αυτές.

«Μέσω αυτού του συνδυασμού, δημιουργούμε μια εταιρεία που βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή θέση για να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους μετόχους, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να μεταμορφώνει την αγορά πληρωμών και τραπεζών», δήλωσε ο Richard Fairbank, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Capital One.

Αλλαγές στην αγορά

Η συγχώνευση μεταξύ της Capital One που εδρεύει στη Βιρτζίνια και της Discover με έδρα το Ιλινόις θα ταράξει το τοπίο των πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ και θα σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του κλάδου από την οικονομική κρίση του 2008.

Η Capital One και η Discover είναι δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές πιστωτικών καρτών, πίσω από την JPMorgan Chase και τη Citigroup. Το Discover προσφέρει επίσης ένα δίκτυο πληρωμών, καθιστώντας το ανταγωνιστή με τις Visa και Mastercard.

Η τελευταία μεγάλη συγχώνευση μεταξύ δύο τραπεζών συνέβη σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, όταν ο περιφερειακός δανειστής BB&T αγόρασε τη SunTrust για περίπου 28 δισ. δολάρια σε μια συμφωνία 66 δισ. δολαρίων, σχηματίζοντας την Truist.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η ενοποίηση στον εξαιρετικά κατακερματισμένο τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ ήταν από καιρό αναμενόμενη, αλλά αρκετοί μεγάλοι παίκτες αγωνίστηκαν να ενσωματωθούν με επιτυχία και να κατακτήσουν συνέργειες.

Η Capital One και η Discover δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει συνέργειες δαπανών ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2027 και να προσφέρει απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου 16% το 2027.

Ρυθμίσεις

Η πιθανή συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταρρυθμίσουν τους κανόνες συγχώνευσης τραπεζών σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη διαφάνεια και να αυξήσουν τον έλεγχο των συμφωνιών.

Μια εξαγορά της Capital One της Discover είναι πιθανό να εξεταστεί προσεκτικά από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των επιχειρήσεων πιστωτικών καρτών των δύο εταιρειών.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Μετά από μια αδύναμη χρονιά για τη σύναψη συναλλαγών το 2023, εν μέρει λόγω της αυστηρότερης επιβολής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και των υψηλών επιτοκίων, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε αναζωπύρωση των μεγάλων συμφωνιών, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή