Αιματηρές οι μάχες, πλέον, καθώς αμφότεροι αγοραστές και πωλητές επιμένουν στις θέσεις τους. Μικτά τα πρόσημα, με μεγάλη νευρικότητα

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένουμε σε κορυφές εν μέσω μιας ισχυρής ανοδικής τάσης.

Η αναδιάρθρωση πολλών χαρτοφυλακίων εντάθηκε υπερ λίγων τίτλων, όπως ΤΕΝΕΡΓ, TITC, OTE, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και ΔΕΗ από τη μεγάλη κεφ/ση και ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ από τη μεσαία.

Εις βάρος των περισσοτέρων, με τη ..νύφη να πληρώνουν ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, CENER και τράπεζες από τη μεγάλη κεφ/ση και ΟΛΠ και ΕΧΑΕ από τη μεσαία.

Η συμπεριφορά αυτή είναι αναμενόμενη σε καίρια σημεία τάσης, όπως τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς άλλοι ξεφορτώνονται κερδισμένα χαρτιά και άλλοι τρέχουν επανεπενδύσουν κέρδη σε τίτλους που έχουν μείνει αισθητά πίσω, όπως ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΠΣΙΛ.

Μα ακόμα και η υπεραπόδοση της περιφέρειεας εξαρτάται από αυτήν ακριβώς την (αυξημένη) ανοχή στον κίνδυνο, καθότι είναι δύσκολο να φανταστούμε επενδυτές που να μην έχουν βγάλει κέρδη σε μια τόσο καθαρή πολύμηνη ανοδική τάση.

Μεταξύ των “μικρότερων” τίτλων, ΔΟΜΙΚ (+400% στο έτος), τα σχήματα ΜΕΖΖ (και τα 4 σε ιστορικά υψηλά με τριψήφιες αποδόσεις), ΑΚΡΙΤ, ΕΚΤΕΡ, ΛΑΒΙ, ΚΛΜ, ΒΙΟΣΚ, ΕΣΥΜΒ, ΕΒΡΟΦ κ.ο.κ.

Θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο δεν έχει πει τον τελευταίο του λόγο, καθώς τα επόμενα μεσοπρόθεσμα επίπεδα βρίσκονται πέριξ των 1650 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Κι όμως, είναι πολύ φυσιολογικό να επέρχονται περίοδοι κάμψης, ή έστω ανάπαυλας, ώστε να απορροφηθούν τα νέα επίπεδα.

Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ήδη σε πολυετή υψηλά, με πάνω από 40 μετοχές ανεξ. κεφ/σης να βρίσκονται σε αντίστοιχα πολυετή ή και ιστορικά υψηλά (ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, TITC, ΚΡΙ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΚΑ, ΚΛΜ, ΙΝΛΟΤ, ΟΛΠ, ΑΒΑΞ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, REALCONS και ο κατάλογος είναι μακρύς..).

Εξαρτόμεθα, έως ένα βαθμό, και από τις διαθέσεις των διεθνών μεγάλων χρηματιστηρίων, τα οποία με τη σειρά τους αξιολογούν σε εβδομαδιαία βάση τα σύνθετα μακροοικονομικά δεδομένα. Πληθωρισμός, αγορά εργασίας και ρυθμοί μεγέθυνσης είναι κάποια από τα καμπανάκια, καθώς εν συνεχεία θα κρίνουν την επιτέλους απομάκρυνση των επιτοκίων αναφοράς των κεντρικών τραπεζών από τα υπερπολυετή υψηλά τους.

Σε πρώτη φάση, και άσχετα από μικρές διακυμάνσεις, η Wall Street βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Και αν ένα μέρος αυτής της εικόνας οφείλεται στα ισχυρά χρημ/κα αποτελέσματα των εισηγμένων, σίγουρα αν οι επενδυτές δεν ανέμεναν βελτίωση της συνολικής κατάστασης, δεν θα είχαμε αυτές τις θετικές αποδόσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.