Αφού στοχοποιήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η μεγαλύτερη επιχείρηση πουλερικών της Ουκρανίας περνά στην αντεπίθεση. Η MHP βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο στόχαστρο Γάλλων αγροτών και πολιτικών που την κατηγορούν ότι πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά με φθηνά πουλερικά, εκμεταλλευόμενη την απόφαση της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορά της στις ουκρανικές εξαγωγές μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Politico.

Ουκρανία: Ο «πόλεμος» των πουλερικών με τους Ευρωπαίους αγρότες

«Ήμουν αρκετά σοκαρισμένος με το πώς το MHP θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως αντι-αγροτικό και αντι-ΕΕ», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του MHP John Rich στο POLITICO σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι.

«Βάρβαρος στην πύλη ή αλεπού στο κοτέτσι»

«Μερικές φορές ο ουκρανικός τομέας τροφίμων απεικονίζεται λανθασμένα είτε ως βάρβαρος στην πύλη – είτε ως αλεπού στο κοτέτσι». Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ιδρυτή του MHP Γιούρι Κόσιουκ, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον πλουτίζει εις βάρος των ευρωπαίων αγροτών.

«Δεν μας ενδιαφέρει να βγάλουμε λεφτά γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Δεν είναι ο στόχος, δεν βοηθά την Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία επισκιάστηκε από τις αγροτικές αναταραχές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ρωτήστε έναν διαμαρτυρόμενο Γάλλο αγρότη γιατί είναι θυμωμένος και σίγουρα θα ονομάσει τις εισαγωγές από την Ουκρανία ψηλά στη λίστα των παραπόνων του. Το λόμπι πουλερικών της Γαλλίας ANVOL καταγγέλλει τακτικά αυτό που αποκαλεί «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την Ουκρανία.

Όμως, για την ουκρανική εταιρεία, τέτοιοι ισχυρισμοί ισοδυναμούν με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που έχει ενορχηστρωθεί από τους ανταγωνιστές της και διαδίδεται περαιτέρω από Γάλλους και Ευρωπαίους πολιτικούς.

«Αυτή η ιστορία πρέπει να καθοδηγείται από κατεστημένα συμφέροντα κάπου κατά μήκος της γραμμής», δήλωσε ο Rich.

Μία κόντρα με ιστορία

Η ευρωπαϊκή αντίδραση εναντίον της ουκρανικής εταιρείας δεν είναι καινούργια. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το MHP ήταν κόκκινο πανί για τους αγρότες της ΕΕ. Κατηγόρησαν την εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται ένα κενό στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές στήθους κοτόπουλου.

«Ήλπιζα πραγματικά ότι με τον πόλεμο, αυτή η αναταραχή των αγροτών ήταν πίσω μας, ότι θα υπήρχε περισσότερη αλληλεγγύη», δήλωσε ο Rich, ένας Αυστραλός που εδρεύει στην Κύπρο όπου είναι εγγεγραμμένο το MHP.

«Οι άνθρωποι κουράζονται από τον πόλεμο, το μήνυμα χάνεται επίσης επειδή ο πληθωρισμός τρέχει σε είδη που σχετίζονται με τα τρόφιμα και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει ένας προϋπολογισμός κάθε μέρα».

Σύμφωνα με τον Rich, οι Ουκρανοί εξαγωγείς δεν ευθύνονται για τα δεινά των ευρωπαίων αγροτών.

Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Οι εισαγωγές ουκρανικού κρέατος πουλερικών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 47% μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν κορυφώθηκαν οι αγροτικές διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή ανώτατου ορίου στις εισαγωγές ουκρανικής ζάχαρης, πουλερικών και αυγών στα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με το Politico.

Ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι, με βάση τους επίσημους αριθμούς, οι εισαγωγές πουλερικών από την Ουκρανία δεν αποτελούν απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ο Rich δήλωσε ότι η MHP αντιπροσώπευε λιγότερο από το 3% των συνολικών εισαγωγών πουλερικών της Γαλλίας. Για τον ίδιο, το ανώτατο όριο της ΕΕ στις εισαγωγές από την Ουκρανία έχει πολιτικά, και όχι οικονομικά, κίνητρα. Προειδοποίησε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών πουλερικών δεν θα βοηθήσει τους ευρωπαίους αγρότες και θα μπορούσε αντ ‘αυτού να ευνοήσει άλλες τρίτες χώρες όπως η Βραζιλία, τώρα ο κορυφαίος εξαγωγέας πουλερικών στην ΕΕ μπροστά από την Ουκρανία.

«Ο Γάλλος αγρότης διαμαρτύρεται για τις ουκρανικές εισαγωγές, αλλά στην πραγματικότητα είναι αναστατωμένος για τα πάντα με τις εισαγωγές όλων των άλλων χωρών. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Αμερική είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε, προσπαθώντας να εκτρέψει την αντίδραση κατά της Ουκρανίας στους εξαγωγείς της Νότιας Αμερικής του μπλοκ της Mercosur.

Η γαλλική κοινή γνώμη και η κυβέρνηση είναι οι σφοδρότεροι αντίπαλοι μιας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά έχει συναντήσει πολιτική αντίσταση στην τελική ευθεία.

Τα αδασμολόγητα μέτρα που θεσπίστηκαν το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την ουκρανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και χάλυβα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το MHP είναι επίσης αναστατωμένο με τον Mακρόν να λέει ότι η ειδική μεταχείριση που χορηγήθηκε στις ουκρανικές εισαγωγές ωφελεί κυρίως τον Kosiuk, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας και είναι γνωστός ως «ο βασιλιάς των κοτόπουλων».

Ο Ριτς υποστήριξε ότι το MHP ήταν ο κορυφαίος φορολογούμενος της Ουκρανίας (περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι) και είπε ότι ο ισχυρισμός του Μακρόν ότι τα ουκρανικά εμπορικά πλεονεκτήματα ωφελούν κυρίως τον Κόσιουκ «δεν είναι σωστός», σύμφωνα με το Politico.

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τη γαλλική κυβέρνηση και τον Γάλλο πρόεδρο», είπε. «Θα ευχαριστώ πάντα αυτούς και τον ίδιο προσωπικά για την τεράστια υποστήριξη που δίνει στην Ουκρανία, αλλά με κάποιο τρόπο κάτι έλειψε στη μετάφραση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή