Έκτακτες συνομιλίες έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι υπουργοί Γεωργίας της Πολωνίας και της Ουκρανίας, στη σκιά της κλιμάκωσης των αντιδράσεων των πολωνών αγροτών οι οποίοι απέκλεισαν τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Οι διαδηλωτές εμπόδισαν τη διέλευση περίπου 7.000 φορτηγών που περίμεναν να εισέλθουν στην Πολωνία από την Ουκρανία και περίπου 2.500 που επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με τους FT.

Οι διαδηλώσεις έχουν επίσης διακόψει τις ουκρανικές εισαγωγές που εισέρχονται στην Πολωνία μέσω σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα φορτηγά μπορεί να αναγκαστούν να εγκλωβιστούν από 13 ημέρες έως δύο μήνες πριν καταφέρουν να περάσουν, επαναφέροντας εικόνες από τα τέλη του προηγούμενου έτους, όταν διαμαρτυρόμενοι πολωνοί μεταφορείς απέκλεισαν τις διελεύσεις για περισσότερο από δύο μήνες.

Σε αδιέξοδο οι αγρότες στην Ευρώπη – Μονόδρομος ο αγώνας

Χθες Τρίτη, οι διαμαρτυρόμενοι πολωνοί έχυσαν στον δρόμο ουκρανικά σιτηρά από τα εμπορευματικά τρένα που περίμεναν, προκαλώντας την αντίδραση του Κιέβου, με τον υπουργό Υποδομών της Ουκρανία να κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι είναι «εκτός ελέγχου», ενώ ο πρέσβης της χώρας στην Πολωνία ζήτησε από την πολωνική αστυνομία να επιβάλει ποινές στους αγρότες που εμπλέκονται σε πράξεις δολιοφθοράς κατά των εξαγωγών τροφίμων που είναι κρίσιμες για τον πόλεμο της χώρας εναντίον της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επεδίωξε να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κίεβο που ήταν τεταμένες πέρυσι υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση, και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στην πολεμική του προσπάθεια, χωρίς όμως να θίξει τους αγρότες και άλλα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα.

Η τήρηση ισορροπιών δεν φαίνεται και πολύ εύκολη για τον Ντόναλντ Τουσκ. Ο Michał Kołodziejczak, ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, που ίδρυσε το αγροτικό κίνημα της Agrounia, το οποίο πίεσε την προηγούμενη κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δήλωσε χθες Τρίτη ότι «δεν θέλουμε να φιμώσουμε τις διαδηλώσεις, θέλουμε απλώς να λύσουμε το πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας και ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουκρανίας».

Προειδοποίησε επίσης τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για τυχόν μέτρα αντιποίνων. «Μας απειλεί ο πρόεδρος Ζελένσκι με εμπάργκο σε προϊόντα από την Πολωνία; Στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία, θέλει να το κάνει…;», είπε με νόημα ο Kołodziejczak.

Η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά της σύνορα για ταξίδια και εμπόριο, την ώρα που οι εμπορικές και εμπορευματικές πτήσεις αναστέλλονται και τα λιμάνια της να έχουν αποκλειστεί.

Οι Πολωνοί αγρότες επιδιώκουν να τερματίσουν τις αδασμολόγητες εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, καθώς και να άρουν τους περιορισμούς της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή στη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να θέσουν ανώτατα όρια στις ουκρανικές εισαγωγές πουλερικών, κρέατος και ζάχαρης από τον Ιούνιο ως απάντηση στις γεωργικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν επίσης σε δώδεκα άλλες χώρες της ΕΕ.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι τελευταίες απαιτήσεις της Πολωνίας είναι αδικαιολόγητες, καθώς, όπως λέει, η Ουκρανία διασφαλίζει ότι τα σιτηρά απλώς διέρχονται από την Πολωνία προς άλλες αγορές και δεν διοχετεύονται στην πολωνική αγορά.

«Όλα τα βαγόνια επιθεωρούνται από τις πολωνικές αρχές στα σύνορα και σφραγίζονται», διαβεβαίωσε η εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας. «Αυτό καθιστά αδύνατη την είσοδο ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή