Νόμο που επιτρέπει σε ιδιώτες και εθελοντικές ενώσεις να καλλιεργούν και να κατέχουν περιορισμένες ποσότητες κάνναβης ψήφισε σήμερα η Γερμανία, εντασσόμενη έτσι στη μικρή ομάδα χωρών που έχουν νομιμοποιήσει το εν λόγω ναρκωτικό.

Γερμανία: Προς νομιμοποίηση η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης

Ο νόμος που ψηφίστηκε από τον κυβερνώντα τρικομματικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς νομιμοποιεί την καλλιέργεια έως τριών φυτών για ιδιωτική κατανάλωση και την κατοχή έως 25 γραμμαρίων κάνναβης.

Οι λέσχες κάνναβης

Η μεγαλύτερης κλίμακας, αλλά μη εμπορική, παραγωγή κάνναβης θα επιτρέπεται στα μέλη των λεγόμενων λεσχών κάνναβης με όχι περισσότερα από 500 μέλη, τα οποία πρέπει να είναι ενήλικες. Μόνο τα μέλη της λέσχης μπορούν να καταναλώνουν το προϊόν τους.

«Έχουμε δύο στόχους: την πάταξη της μαύρης αγοράς και τη βελτίωση της προστασίας των παιδιών και των νέων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ στην αρχή μιας θορυβώδους συζήτησης, όπου η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι προωθεί τη χρήση ναρκωτικών.

«Ισχυρίζεστε με κάθε σοβαρότητα ότι νομιμοποιώντας περισσότερα ναρκωτικά θα περιορίσουμε τη χρήση ναρκωτικών από τους νέους», δήλωσε ο νομοθέτης των Χριστιανοδημοκρατών Τίνο Σόρτζε.

«Αυτό είναι το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ».

Αλλά ο Lauterbach είπε ότι το να μην αναγνωρίζει κανείς την έκταση της χρήσης κάνναβης είναι σαν «να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο»: όχι μόνο η χρήση έχει αυξηθεί κατακόρυφα μεταξύ των νέων, των οποίων ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος κινδυνεύει ιδιαίτερα, αλλά τα ναρκωτικά στους δρόμους είναι και πιο ισχυρά και πιο ακάθαρτα στις μέρες μας, αυξάνοντας σημαντικά τη βλάβης τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν χρήση κάνναβης.

Πού αλλού είναι νόμιμη η κάνναβη

Η Γερμανία γίνεται η ένατη χώρα που νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, που είναι επίσης νόμιμη σε ορισμένες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Πολύ περισσότερες χώρες επιτρέπουν την ιατρική του χρήση ως παυσίπονο. Η κάνναβη παραμένει παράνομη για τους ανηλίκους, όπως και η κατανάλωσή της κοντά σε σχολεία και παιδικές χαρές.

Ορισμένοι βουλευτές αμφισβήτησαν κατά πόσον οι νέοι κανονισμοί θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη διακίνηση, καθώς όσοι δεν επιθυμούν να καλλιεργήσουν τη δική τους κάνναβη ή να ενταχθούν σε μια λέσχη κάνναβης μπορούν να εξακολουθούν να προτιμούν να αγοράζουν το ναρκωτικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης