Ένα στατιστικό που αποτυπώνει γλαφυρά την άριστη χρονική συγκυρία για τη μετοχική μας αγορά

Η εξαιρετική εικόνα των μετοχών έχει συνοδευτεί από εξίσου υπέροχο ταμπλό ομολόγων.

Καταρχάς, το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού βλέπει πλέον διψήφιο αριθμό μονάδων βάσεων.

Ένα επίπεδο που προσεγγίσαμε στα μέσα του 2021, κι έκτοτε είχαμε να δούμε από το 2009 και πριν τη χρηματοοικονομική ..καταδίκη της χώρας.

Συν αυτώ, πλησιάσαμε εκείνο της Ισπανίας, ενώ είμαστε κατά 45 μ.β. καλύτεροι από το ιταλικό.

Και είναι προφανές ότι η συνθήκη αυτή επιβεβαιώνει την “ασφάλεια” που νιώθουν οι επενδυτές.

Επιστρέφοντας στη Λεωφόρο Αθηνών, διανύσαμε άλλη μια εβδομάδα κερδών. Και μπορεί η απόδοση να είναι η μια πλευρά του νομίσματος, όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που αφενός εντυπωσιάζουν (ειδικά συγκρινόμενα με εκείνα πολλών περασμένων ετών) αφετέρου εξασφαλίζουν κατά κάποιον τρόπο ότι η άνοδος δεν ήρθε τυχαία, όπως τυχαία δεν θα αντιστραφεί.

Τουναντίον, θα χρειαστούν σοβαρές (αρνητικές) δυνάμεις ώστε να μεταστρέψουν μια τέτοια ανοδική τάση. Δυνάμεις που προς το παρόν δεν υφίστανται επ ουδενί λόγο, εξου και το συμπέρασμα ότι η τάση “ακόμα ξεδιπλώνεται”.

Και είναι φυσικό να υπάρξουν πτωτικά σκέλη διορθωτικού χαρακτήρα, καθώς ελλοχεύει η τάση ρευστοποιήσεων -κατοχύρωσης κερδών, όπως ελλοχεύει και η ..υψοφοβία πολλών που δεν μπορούν να πεισθούν να τοποθετηθούν σε τόσο “υψηλά” επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι καλό, και μια οποιαδήποτε επιστροφή έως τη ζώνη των 1380 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι από λογική έως και ευκταία, ώστε να αποσυμφορηθεί η κορυφή και να μπουν νέα κεφάλαια, πιο “ξεκούραστα”.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός πως οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ και ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά, ενώ και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx50 κατέγραψε πρόσφατα νέα υπερπολυετή υψηλά 23 ετών.

Kι έτσι, η Ελλάς ακολουθεί εν μέσω καλού κλίματος.

Ένα ακόμα θετικό σημείο είναι ότι υπάρχει σοβαρή διάχυση της ρευστότητας, ώστε να παρατηρείται πολυφωνία στο ταμπλό. Πολλοί είναι αυτοί οι τίτλοι που έχουν καταγράψει πολυετή ή και ιστορικά υψηλά, ενώ μέρα με τη μέρα εναλλάσσονται στην κορυφή, δίδοντας πολλές επιλογές στους επενδυτές.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ευνοεί τις πιθανότητες ανοδικής συνέχισης στο μεσοπρόθεσμο, καθώς όσο περισσότεροι είναι οι τίτλοι που “άλλαξαν” επίπεδα, τόσο δυσκολότερο είναι να τα χάσουν όλοι και μονομιάς.

Άρα, στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα “στραβώσουν”, οι άμυνες είναι ισχυρότερες, ενώ από την άλλη, οι επιλογές για νέες τοποθετήσεις από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι περισσότερες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.