Έντεκα εταιρείες που ονομάστηκαν «Granolas» οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, με την υπερμεγέθη συνεισφορά τους να προσομοιάζεται από πολλούς με αυτή της γνωστής ομάδας «Magnificent Seven» στις ΗΠΑ.

Το «τραγανό ακρωνύμιο» επινοήθηκε από την Goldman Sachs για τις φαρμακευτικές εταιρείες GSK και Roche, την ολλανδική εταιρεία τσιπ ASML, την ελβετική Nestlé και τη Novartis, τη δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, τη γαλλική L’Oréal and LVMH, τη βρετανική AstraZeneca, τη γερμανική εταιρεία λογισμικού Sanof και τη γαλλική εταιρεία υγείας Sanofi.

(σ.σ. η granola είναι μείγμα δημητριακών με βάση τη βρόμη, ξηρούς καρπούς και μέλι και καταναλώνεται συνήθως στο πρωινό σε γάλα, γιαούρτι ή χυμούς)

Σύμφωνα με τους Financial Times, τους τελευταίους 12 μήνες ο όμιλος αντιπροσώπευε το 50% των κερδών του δείκτη Stoxx Europe 600, ο οποίος έφτασε σε νέο υψηλό την Πέμπτη, και περίπου τις μισές συγχωνεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 με καταλύτη τις megacaps

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη βιώνει ένα παρόμοιο φαινόμενο με τις ΗΠΑ, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη στενότητα ενός ράλι υπό την ηγεσία εταιρειών τεχνολογίας όπως η Nvidia, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανήλθε σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή.

«Οι μεγάλοι συνεχίζουν να μεγαλώνουν», δήλωσε ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής διεθνών μετοχών της Goldman και επικεφαλής του τμήματος macro.

«Αυτή η ιδέα για σημαντικά αυξημένη συγκέντρωση στην αγορά των ΗΠΑ έχει τραβήξει τεράστια προσοχή, αλλά αντικατοπτρίζεται και σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Oppenheimer. Και περιμένει ότι οι Granolas θα οδηγούσαν «σχεδόν όλη» τη συνδυασμένη αύξηση των εσόδων των εταιρειών Stoxx 600 τα επόμενα χρόνια.

Οι Granolas ως ομάδα έχουν ανέβει 18% τους τελευταίους 12 μήνες ξεπερνώντας την άνοδο του Stoxx 600 κατά 7,5 τοις εκατό την ίδια περίοδο.

Η σύγκριση με τις Magnificent Seven

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Granolas έχουν αποδώσει σύμφωνα με τις  Magnificent Seven των ΗΠΑ – μια ομάδα μετοχών τεχνολογίας που περιλαμβάνει τις Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta και Nvidia – και με πολύ χαμηλότερη μεταβλητότητα, αν και δεν έχουν συμβαδίσει τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι Granolas είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το αποκλειστικό τεχνολογικό επίκεντρο των Magnificent Seven. Η Novo Nordisk έχει την κορυφαία απόδοση τους τελευταίους 12 μήνες , η οποία έχει ενισχυθεί από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τα φάρμακα απώλειας βάρους και για τον διαβήτη, και σημειώνει άνοδο 69%.

Το μερίδιο των Granolas στον δείκτη Stoxx Europe 600 έχει σκαρφαλώσει στο 25%, πλησιάζοντας το 28% του Magnificent Seven στον S&P 500. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός όμιλος έχει συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αρκετά χαμηλότερη από τις αμερικανικές «7», των οποία η αξία ανέρχεται σε 13 τρισ. δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές