Τρεις παρεμβάσεις με εισοδηματικές ενισχύσεις που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές βρίσκονται στην κυβερνητική ατζέντα. Τα νέα μέτρα στήριξης έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις αποδοχών και τις φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχουν ενεργοποιηθεί από τις αρχές του έτους για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, τις εισοδηματικές αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας.

Παράλληλα με το βλέμμα στραμμένο στα δημοσιονομικά περιθώρια η κυβέρνηση βάζει στη ζυγαριά τη χορήγηση μιας νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ένα «δώρο Πάσχα» στοχευμένο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ακρίβεια με πυρήνα τις υψηλές ταχύτητες ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων στο πρώτο τετράμηνο του έτους και όπως έχουν αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης «ό,τι περισσεύει θα επιστρέφεται στην κοινωνία».

Τέσσερα φορο-δώρα για νέους επαγγελματίες

Τα μέτρα

Αναλυτικά, στα μέτρα που έχουν δρομολογηθε4ί και αυτά που εξετάζονται περιλαμβάνονται τα εξής:

Εκτακτο «δώρο Πάσχα»

Πριν από το Πάσχα θα έχει φανεί εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να ξεκλειδώσει μια νέα εισοδηματική ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά, η χορήγηση της οποίας δεν θα διαταράσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον στόχο-δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος. «Κατανοούμε απόλυτα τις ανάγκες που δημιουργεί ο αυξημένος πληθωρισμός. Αξιολογούμε τα αιτήματα και προσπαθούμε να βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, χωρίς όμως να δημαγωγούμε και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» ανέφερε πρόσφατα ο Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι φέτος τα φορολογικά έσοδα θα αγγίξουν τα 63 δισ. ευρώ από 61,3 δισ. ευρώ το 2023. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός ξεκίνησε με το δεξί καθώς οι φόροι που εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο υπερβαίνουν κατά 339 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού. Ο λογαριασμός του 2023 αναμένεται να κλείσει στο τέλος του μήνα, με μια υπέρβαση περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εγγραφούν στο προηγούμενο έτος. Ωστόσο η θετική βάση που θα δημιουργήσουν σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία υπολογίζεται να φτάσει φέτος το 2,9% από 2,4% πέρυσι, θα ανεβάσουν τα φετινά φορο-έσοδα πάνω από τους προβλεπόμενους στόχους. Οι επιπλέον εισπράξεις θα δώσουν το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια μέτρα έκτακτης ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων πριν από το Πάσχα.

Κατώτατος μισθός

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που θα ισχύει από την 1η Απριλίου 2024. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα είναι σίγουρα πάνω από 800 ευρώ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει μια αύξηση από 1η Απριλίου κοντά στο 5%-6%, ώστε ο νέος μισθός να αυξηθεί από τα 780 ευρώ σήμερα (667 ευρώ καθαρά) στην περιοχή των 820 ευρώ, με στόχο το καθαρό ποσό να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού ωφελούνται περίπου 600.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Επισημαίνεται ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, σε ορίζοντα τετραετίας, ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Αυξημένο επίδομα γέννησης – επέκταση επιδόματος μητρότητας

Εξτρα επίδομα γέννησης από 400 έως και 1.500 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο όσοι απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση το επιπλέον ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί εφάπαξ τον Απρίλιο στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης. Στους δικαιούχους των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης. Το επίδομα γέννησης κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και αυξάνεται από 2.000 ευρώ ( οριζόντια) σε:

– 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί

– 2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο

– 3.000 ευρώ για το τρίτο και

– 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.
Δικαιούχοι. Ποσά που φτάνουν έως 7.020 ευρώ θα λάβουν φέτος όσες μητέρες είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες, καθώς έχουν πλέον πρόσβαση στην ειδική παροχή μητρότητας. Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει για να μπορέσει να λάβει το επίδομα μητρότητας.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται: Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Ακίνητα |

Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες

Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς