Ο Στιβ Τζομπς απεχθανόταν τις έρευνες αγοράς. Ο συνιδρυτής της Αpple είχε αντιληφθεί προφανώς τη ματαιότητά τους. Θεωρούσε ότι οι καταναλωτές στην ουσία δεν γνωρίζουν, ή δεν μπορούν να φανταστούν, τι ακριβώς επιθυμούν. Η δική τους δουλειά περιορίζεται στην κατανάλωση. «Εγώ ξέρω τι θέλουν, όχι εκείνοι» δήλωνε με μια δόση αλαζονείας επιβεβαιώνοντας το ηγετικό του προφίλ.
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στα περί εκλογών μετά από σκληρό μπρα ντε φερ Γεροβασίλη – Κασσελάκη
«Μην αφήσετε τον θόρυβο της άποψης των άλλων να πνίξει τη δική σας εσωτερική φωνή» προέτρεπε τους αποφοίτους του Στάνφορντ το 2005. Στην ουσία υποστήριζε ότι, ακόμη και αν αποτύχεις, καλύτερα να είσαι σίγουρος ότι φταις εσύ και μόνο εσύ. Συμπύκνωσε τη φιλοσοφία του σε ένα απλό και σαφές μήνυμα που γνώρισε τεράστια απήχηση: «Τhink different».
Κάτι σαν την «αλλαγή» του ΠαΣοΚ, εάν αποτολμούσαμε μια αυθαίρετη και αδόκιμη αναγωγή στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Ποιος μπορεί να συνοψίσει σήμερα σε μία λέξη – έστω δύο – το σχέδιο, το αφήγημα ή το όραμα των κομμάτων που θέλουν να διεκδικήσουν την εξουσία; Στο ρητορικό αυτό ερώτημα, τα ηγετικά στελέχη πρέπει να αναζητήσουν την απάντηση στη δική τους «εσωτερική φωνή», εφόσον φυσικά διαθέτουν, και όχι στις απαντήσεις πρόχειρων ερωτηματολογίων.
Η προσφυγή στη βοήθεια του κοινού προδίδει αδιέξοδα και αδυναμία. Τα ερωτηματολόγια δεν αποτελούν λύση, αλλά «λυσάρια» που δίνουν πρόχειρες, απλοϊκές και επιφανειακές απαντήσεις σε ερωτήματα δύσκολα και απαιτητικά. Ενίοτε μάλιστα τα ευρήματά τους μπορεί να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά.
Γι’ αυτό ακριβώς ο Τζομπς δεν βρέθηκε ποτέ στην ανάγκη να ρωτήσει το καταναλωτικό κοινό αν θα το ενδιέφερε να αποκτήσει ένα κινητό με οθόνη αφής ή μία «ταμπλέτα». Ούτε έθεσε ποτέ θέμα δημοψηφίσματος για το εάν το μισοδαγκωμένο μήλο θα γινόταν έμβλημα της εταιρείας του.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.