Η ζήτηση έχει εταιρικά ομόλογα έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που οι επενδυτές είναι και πάλι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές — κάτι που δίστασαν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα πουλήθηκαν για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση εξαγορών και spinoffs. Ο κατακλυσμός, ο οποίος περιελάμβανε τίτλους συνδεδεμένους με την AbbVie Inc., την Bristol Myers Squibb Co. και τη Cisco Systems Inc., σηματοδοτεί μια απότομη άνοδο στη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών μετά την πιο αργή χρονιά για τη σύναψη συμφωνιών της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον Arvind Narayanan του Vanguard Group, έρχονται ακόμη περισσότερα. Οι αγορές εταιρικού χρέους έχουν γίνει πόλος έλξης, καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέο χρέος με ελκυστική απόδοση προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια. Αυτό ενθαρρύνει τους επικεφαλής των οικονομικών να αντλήσουν κεφάλαια ενώ οι συνθήκες είναι ιδανικές.

Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι των μεγάλων deals – Οι 10 ισχυρότεροι τραπεζίτες της παγκόσμιας οικονομίας

«Πιστεύουμε ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Narayanan, συνεπικεφαλής του τμήματος πίστωσης επενδυτικού βαθμού της εταιρείας, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg.

Deals

Τουλάχιστον 276 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δραστηριοτήτων συγχωνεύσεων και εξαγορών πρόκειται να χρηματοδοτηθούν στην αγορά χρέους επενδυτικού επιπέδου των ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η εξαγορά της VMware Inc. από την Broadcom Inc. είναι μεταξύ των συμφωνιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες εκδόσεις φέτος.

Η δραστηριότητα εξαγοράς φιλτράρεται και σε άλλες αγορές, από το ευρωπαϊκό χρέος έως τα δάνεια μόχλευσης των ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο ότι πολλές από αυτές τις προσφορές αντιμετωπίζονται με μεγάλη ζήτηση από τους διαχειριστές χρημάτων, αλλά και το κόστος δανεισμού – αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια – παρουσιάζει πτωτική τάση από τον Οκτώβριο.

Η μέση διαφορά για ομόλογα υψηλής διαβάθμισης διαπραγματεύτηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στη χαλάρωση της Federal Reserve κάποια στιγμή αργότερα φέτος.

Άλλο χρέος 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα – και τουλάχιστον μια ακόμη jumbo συμφωνία μπορεί να είναι δυνατή πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, και δεν κατονομάζονται από το Bloomberg.

«Η ικανότητα να κλειδώνουμε ιστορικά χαμηλά spread και να απευθύνουμε έκκληση σε επενδυτές που έχουν περισσότερο κίνητρο από την απόδοση – ενώ η οικονομία λέει ότι είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση – είναι μια τέλεια καταιγίδα για να αναγκάσεις τους δανειολήπτες να παρέμβουν και να επωφεληθούν από το σκηνικό », δήλωσε η Μέγκαν Γκρέιπερ, παγκόσμια συν-επικεφαλής των κεφαλαιαγορών χρέους της Barclays Plc, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Για τους επικεφαλής των οικονομικών, είναι δύσκολο να αγνοήσουν την επιτυχία των πρόσφατων συμφωνιών, καθώς οι αγοραστές ομολόγων – από τα συνταξιοδοτικά ταμεία έως τους λιανοπωλητές – προσπαθούν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες υψηλές αποδόσεις all-in. Η AbbVie συγκέντρωσε παραγγελίες άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, ενώ η συμφωνία του Μπρίστολ Μάγιερς ξεπέρασε τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έντονη ζήτηση

Η έντονη ζήτηση επιτρέπει στις εταιρείες να πωλούν ομόλογα με αποδόσεις παρόμοιες με αυτές που πληρώνει το υπάρχον χρέος τους. Οι δανειολήπτες στην αμερικανική αγορά υψηλής ποιότητας, κατά μέσο όρο, πλήρωσαν 0,4 μονάδες βάσης μεγαλύτερη απόδοση την Πέμπτη για τα νέα ομόλογα σε σύγκριση με τα επίπεδα των ομολογιών τους.

Οι εταιρείες συνήθως πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα από αυτό για να πείσουν τους επενδυτές να πουλήσουν τις τρέχουσες συμμετοχές τους και να αγοράσουν νεότερα ομόλογα: Αυτές οι λεγόμενες παραχωρήσεις ήταν κατά μέσο όρο 8,5 μονάδες βάσης για όλο το 2023 και 13 μονάδες βάσης το προηγούμενο έτος.

Ανοδική Δραστηριότητα

Στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής φέτος έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών αξίας περίπου 72,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 77% από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ακόμη και αμερικανικές εταιρείες συγκεντρώνουν χρήματα εκεί. Η Boston Scientific Corp. πούλησε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Axonics Inc. Η συμφωνία ικανοποιήθηκε με περισσότερα από 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησης στην τιμολόγηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι αναλυτές της CreditSights προσβλέπουν τώρα στην BAE Systems να αξιοποιήσει τις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο γέφυρας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση της Ball Aerospace.

Ακόμη και η αγορά του παλιού χρέους βλέπει να επανεμφανίζονται νέες χρηματοδοτήσεις για εξαγορές με μόχλευση μετά από μήνες ασθενούς δραστηριότητας. Χρέος περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να αρχίσει να βγαίνει στην αγορά τον Μάρτιο για την εξαγορά της Clayton Dubilier & Rice και της Stone Point Capital από την ασφαλιστική μεσιτεία της Truist Financial Corp.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για συναλλαγές ιδιωτικών μετοχών, ιδιαίτερα για λιγότερο επικίνδυνες αγορές που απαιτούν σχετικά χαμηλά επίπεδα χρέους. Η JPMorgan Chase & Co κέρδισε τους ιδιωτικούς δανειστές για να παράσχει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους για να υποστηρίξει την προτεινόμενη εξαγορά μιας μονάδας της Veritas Technologies από την Cohesity Inc.

«Η αγορά αισθάνεται σαν να σταθεροποιείται», δήλωσε η Lauren Basmadjian, επικεφαλής της παγκόσμιας ρευστότητας στον Όμιλο Carlyle. «Είναι το πιο ενθαρρυντικό που έχει γίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.