Το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ξεπεράστηκε σήμερα (26/2), με το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας να δίνει το «πράσινο» φως επικυρώνοντας το πρωτόκολλο.

Με 188 ψήφους υπέρ η ουγγρική Βουλή είπε το «ναι» και πλέον η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναμονής.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας εντός του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, αμέσως μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία ήταν μέχρι σήμερα η τελευταία μεταξύ των 31 μελών του ΝΑΤΟ, που δεν είχε εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

«Η Σουηδία θα γίνει ο 32ος Σύμμαχος μας»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την επικύρωση από το ουγγρικό κοινοβούλιο, τονίζοντας πως «η ένταξη της Σουηδίας θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλέστερους».

«Τώρα που όλοι οι Σύμμαχοι έχουν δώσει την έγκρισή τους, η Σουηδία θα γίνει ο 32ος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Σουηδίας θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλέστερους», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Τα μηνύματα Μακρόν και Σούνακ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη ενός συνεδρίου στο Ελιζέ για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συνεχάρη τη Σουηδία για τη σημερινή εξέλιξη.

«Συγχαρητήρια στη χώρα σας», είπε ο Μακρόν, δηλώνοντας χαρούμενος που η Σουηδία και η Φινλανδία «εντάχθηκαν στον οργανισμό μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, με τη σειρά του χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» για την Βορειοατλαντική Συμμαχία, γράφοντας στο Χ: «Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ πολύ σύντομα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ