Μεγαλύτερες προκλήσεις από την Fed καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του πληθωρισμού. Αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι θεωρεί πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

ΕΚΤ: Προς νέο πλαίσιο που θα αλλάξει την τραπεζική αγορά

«Η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι η Fed» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στον κατακερματισμό του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης και στην κληρονομιά της κρίσης δημοσίου χρέους της περιοχής.

Υπέρ των μικρών βημάτων στις μειώσεις επιτοκίων

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ των μικρών βημάτων με μειώσεις των 25 μονάδων βάσης έκαστη. Πρόσθεσε ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο – αλλά όχι αργότερα, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρεαλισμός και η σταδιακότητα πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας».

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν τον Ιούνιο ως σημείο εκκίνησης του κύκλου χαλάρωσης. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, υπάρχει και μια μειοψηφία που θέλει η χαλάρωση να ξεκινήσει νωρίτερα, όμως οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί τους προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ώστε να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.

Ήπια προσγείωση

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ακόμα ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «πολύ πιθανό» να είναι κοντά στον στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο. «Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια, γεγονός που υποδηλώνει μια ήπια προσγείωση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία