Να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καλεί τους αγρότες και όλους τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων η Κομισιόν.

Μια έρευνα, η οποία απευθύνεται ειδικά στους αγρότες και τους μικρούς προμηθευτές της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και καλύπτει διάφορα στάδια παραγωγής και διανομής, είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ έως τις 15 Μαρτίου 2024.

ΕΕ: Πώς κινήθηκε το εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούν να δηλώσουν αν βρέθηκαν πρόσφατα αντιμέτωποι με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή αν η ισχύουσα νομοθεσία τούς παρέχει επαρκή προστασία έναντι οικονομικά ισχυρότερων αγοραστών.

Εξετάζονται μέτρα

Μετά την παρουσίαση επιλογών απλούστευσης στις 22 Φεβρουαρίου για τη μείωση της επιβάρυνσης των αγροτών της ΕΕ, η Επιτροπή εξετάζει μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και για την ενίσχυση της καταπολέμησης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη διάφορα μέτρα που ενδέχεται να αφορούν ζητήματα όπως η διαφάνεια της αγοράς στο πλαίσιο της αξιακής αλυσίδας, η εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η επιβολή της, το κόστος παραγωγής ή ένας πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της στοχευμένης διαβούλευσης, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα δώσει τη δυνατότητα να προσδιοριστούν οι κύριες αιτίες ανησυχίας των αγροτών και να κατανοηθούν οι παράγοντες που συνεπάγονται διοικητικό φόρτο και πολυπλοκότητα.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τον διοικητικό φόρτο που μπορεί να συνδεθεί με την οδηγία για τη νιτρορύπανση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO