Η Τουρκία εδραίωσε τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία, μετά την Ιταλία και την Ολλανδία, με τις επενδυτικές της ροές να εκτιμώνται σε 126 εκατ. ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Τουρκία ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,6% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους. H αιχμή των τουρκικών επενδύσεων παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, που ανήλθαν περίπου στα 61 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι Τούρκοι επενδυτές στην Αλβανία επικεντρώνονται, ως επί το πλείστον, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη βαριά βιομηχανία, στις κατασκευές και την ενέργεια, ενώ τουρκικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο, καθώς επενδύουν κυρίως  σε στρατηγικούς τομείς.

Οι εμπορικές συναλλαγές

Το 2023, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών υπήρξαν αξιοσημείωτες, καθώς προσέγγισαν συνολικά τα 89,7 δισ. λεκ (περίπου 1 δισ.εκατ.). Ειδικότερα, οι εισαγωγές από την Τουρκία κυμάνθηκαν στα 84 δις. λεκ, ενώ οι εξαγωγές στα 5,1 δισ. λεκ.

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται πως υφίσταται μία σημαντική ετήσια αύξηση των εισαγωγών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε το 2022. Το 2023 η χώρα αντιπροσώπευε σχεδόν το 10% των συνολικών εισαγωγών της Αλβανίας, ενώ το 2011 καταγράφηκε το υψηλότερο ρεκόρ των εξαγωγών προς την Τουρκία (14,4 δισ. λεκ).

Προσφάτως, πραγματοποιήθηκε πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του, με τον Πρωθυπουργό Αλβανίας κ. Ράμα, ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν τόνισε την ανάγκη έτι περαιτέρω προώθησης των οικονομικών σχέσεων και εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο κρατών με στόχο την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 2 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή