Ο βασικός πληθωρισμός καταναλωτών στην Ιαπωνία επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις και παρέμεινε στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι θα τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τον Απρίλιο.

Η άνοδος 2,0% στον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) ήταν πιο αργή από την αύξηση 2,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών την Τρίτη. Ωστόσο, το κέρδος ξεπέρασε τις μέσες προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 1,8%, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις προσδοκίες υψηλών μισθολογικών αυξήσεων από τις μεγάλες εταιρείες στις συνομιλίες για τους μισθούς διαχείρισης της εργασίας στις 13 Μαρτίου που θα άνοιξαν το δρόμο για την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

«Ο ΔΤΚ του Ιανουαρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η BOJ να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα Shunto που θα ανακοινωθούν λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Marcel Thieliant στην Capital Economics, αναφερόμενος στο ιαπωνικό όνομα για τις συζητήσεις για τους μισθούς.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε πιο πιθανή μια αύξηση τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο Thieliant.  Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας περιλαμβάνει τα προϊόντα πετρελαίου, αλλά αποκλείει τις τιμές των φρέσκων τροφίμων.

Κλειδί για τις αποφάσεις

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το κλειδί για τις αποφάσεις στο μέλλον, είναι εάν οι αυξήσεις των μισθών ξεπέρασαν τον πληθωρισμό αρκετά ώστε να δώσουν στα νοικοκυριά αγοραστική δύναμη, και οι εταιρείες να μπορούν να συνεχίσουν να μετακυλίουν το κόστος και να διατηρήσουν τον πληθωρισμό μόνιμα στο στόχο του 2% της BOJ.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης που εξαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, τον οποίο παρακολουθεί στενά η BOJ, αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 3,7%. τον Δεκεμβριο.

«Σε ό,τι αφορά τις τιμές, δεν υπάρχει τίποτα στα σημερινά δεδομένα που θα εμπόδιζε την κίνηση της BOJ προς τον τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων, που νομίζω ότι θα έρθει τον Απρίλιο», δήλωσε ο Izuru Kato, επικεφαλής οικονομολόγος της Totan Research.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή