Το ΑΕΠ της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 5 τοις εκατό από έτος σε έτος το 2023 στα 4,72 τρισεκατομμύρια γιουάν (660,45 δισεκατομμύρια δολάρια), δηλαδή σχεδόν τρείς φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας και είδε την πραγματική χρήση ξένου κεφαλαίου να σημειώνει ρεκόρ, καθώς η πόλη παρέμεινε η κορυφαία επιλογή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Σαγκάης Γκονγκ Ζενγκ στην έκθεση εργασίας της κυβέρνησης της πόλης.

Μεταξύ των κυριότερων σημείων, η πραγματική χρήση ξένου κεφαλαίου από τη Σαγκάη έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η Σαγκάη παραμένει η κορυφαία επιλογή για επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών. Πέρυσι, η Σαγκάη σημείωσε αύξηση κατά 65 περιφερειακά κεντρικά γραφεία και 30 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, ανεβάζοντας το σύνολο σε 956 και 561 αντίστοιχα.

Νέοι μοχλοί ανάπτυξης και στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη. Οι τρεις κορυφαίες βιομηχανίες: ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, βιοφαρμακευτικών προϊόντων και τεχνητής νοημοσύνης έφτασε τα 1,6 τρισεκατομμύρια γιουάν. Ο αριθμός των οχημάτων νέας ενέργειας στη Σαγκάη έφτασε τα 1,288 εκατομμύρια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των πόλεων παγκοσμίως. Ο αριθμός των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στη Σαγκάη ξεπερνά τώρα τις 24.000. Για το 2024, η Σαγκάη έχει θέσει ως στόχο αύξησης του ΑΕΠ περίπου στο 5%, προωθώντας ενεργά τη νέα εκβιομηχάνιση, συνεχίζοντας το άνοιγμα της οικονομίας της και προωθώντας την πιλοτική συνολική μεταρρύθμιση της ζώνης Pudong New Area.

Ενίσχυση βιομηχανικών συστάδων υψηλής τεχνολογίας

Η Σαγκάη θα ανανεώσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση βιομηχανικών συστάδων υψηλής τεχνολογίας, όπως οχήματα νέας ενέργειας, εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και προηγμένα υλικά. Θα ξεκινήσει επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα για πρόσβαση οχημάτων συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο και λειτουργία στο δρόμο, αναλαμβάνοντας την ηγεσία σε εθνικό επίπεδο.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Σαγκάη στοχεύει να προσελκύσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υψηλού επιπέδου και μακροπρόθεσμα κεφάλαια στη Σαγκάη, να εμβαθύνει τη διασυνοριακή συνεργασία και να ενισχύσει τα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών γιουάν.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την προσπάθεια για τη διεξαγωγή μιας σειράς δοκιμών και νέων κανονισμών και την ενίσχυση της έλξης ταλέντων για την Pudong New Area. Σημαντικά έργα όπως ο Ανατολικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Σαγκάης και η τέταρτη φάση του Διεθνούς Αερολιμένα της Σαγκάης Pudong θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί.

Η Κίνα παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη Νέα Περιοχή Pudong, με έμφαση στη χρηματοπιστωτική αγορά και την τεχνολογική ανάπτυξη. Το σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα 2023-2027, στοχεύει να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση υψηλού επιπέδου και το άνοιγμα της Νέας Περιοχής Pudong, καθώς και τις προσπάθειες να αναδειχθεί η Pudong σε μια ηγετική περιοχή για τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό.

Η Σαγκάη εξέδωσε ένα ευρύ σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του ανοίγματος υψηλού επιπέδου της πιλοτικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (Free Trade Zone – FTZ) της Κίνας (Σαγκάη), με επίκεντρο τη διευκόλυνση της διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων. Η κίνηση ήρθε αφού το Κρατικό Συμβούλιο (υπουργικό συμβούλιο), ενέκρινε τον Δεκέμβριο ένα γενικό σχέδιο για την προώθηση του θεσμικού ανοίγματος της FTZ της Σαγκάης σε ευθυγράμμιση με τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή