Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι χωρίς τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον ναυτιλιακό διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεψε στο Κίεβο να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί τον ναυτιλιακό διάδρομο κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία από τον Αύγουστο, έναν μήνα αφότου η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία ενός έτους γνωστή ως Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας – με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας -, που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή μέσω της Μαύρης Θάλασσας εκατομμυρίων μετρικών τόνων σιτηρών ουκρανικής παραγωγής.

Πούτιν: Γιατί δωρίζει σιτηρά στην Αφρική

Μεγάλη επιτυχία η νέα διαδρομή στη Μαύρη Θάλασσα

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Ζελένσκι περιέγραψε ως μεγάλη επιτυχία τη νέα διαδρομή στη Μαύρη Θάλασσα, αφού μέχρι στιγμής επέτρεψε την εξαγωγή περίπου 30 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν εγκρίνει νέα βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια, τότε το μέλλον αυτού του ναυτιλιακού διαδρόμου θα είναι αμφίβολο. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων απειλούν να μπλοκάρουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια.

Μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο

Και οι δύο χώρες, Ουκρανία και Ρωσία, είναι από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει ότι έχουν σημειωθεί δεκάδες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, όμως η Ρωσία ισχυρίζεται ότι στοχεύει στρατιωτικές υποδομές και όχι πολιτικές. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η Ουκρανία το περασμένο έτος είχε μια συγκομιδή της τάξης των 80 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων περίπου, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαγώγιμου πλεονάσματος περίπου 50 εκατομμυρίων τόνων, έχει αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή