Η κατανάλωση LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% την την επόμενη δεκαετία, αναφέρει η Woodside Energy Group Ltd., ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας.

«Βλέπουμε σημάδια αυτής της αύξησης της ζήτησης στην αναδυόμενη Ασία», δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή της η Διευθύνουσα Σύμβουλος Μεγκ Ο’Νιλ. «Θα υπάρξουν χρονικά σημεία όπου θα δούμε να φθάνει αρκετά νέα προσφορά, αλλά η αύξηση της ζήτησης είναι πραγματικά πιθανό να την απορροφήσει κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών».

Οι προοπτικές είναι από τις πιο ανοδικές στον κλάδο, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες και οι περιβαλλοντολόγοι συζητούν τον ρόλο του φυσικού αερίου στη μετάβαση του κόσμου σε καθαρότερα καύσιμα. Η Shell Plc, ένας σημαντικός προμηθευτής LNG, νωρίτερα αυτό το μήνα μείωσε τις προβλέψεις της για κατανάλωση σε αύξηση άνω του 50% έως το 2040.

Περισσότερο αέριο

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Woodside έχει πει εδώ και καιρό ότι θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για να συμπληρώσει την επέκταση των διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει επισημάνει ότι είναι ανοιχτή σε περαιτέρω επεκτάσεις των δραστηριοτήτων LNG. Οι συνομιλίες με τη μικρότερη Αυστραλιανή ανταγωνίστρια Santos Ltd. για μια πιθανή σύνδεση κατέρρευσαν νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια συμφωνία που θα δημιουργούσε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον για το LNG, οπότε η Santos ήταν μια ευκαιρία να συγκεντρώσει δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας LNG για να δημιουργήσει μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο σημαντική δύναμη στον κλάδο», δήλωσε ο O’Neill σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο Bloomberg Television. «Δεν μπορέσαμε να βγάλουμε τη συμφωνία εκτός γραμμής και αυτό είναι εντάξει γιατί έχουμε μεγάλα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο».

«Η ομάδα συγχωνεύσεων και εξαγορών βρίσκεται έξω κοιτάζοντας μια ποικιλία ευκαιριών – αλλά θα είμαστε πειθαρχημένοι», δήλωσε ο O’Neill. «Θα βεβαιωθούμε ότι ταιριάζει στη στρατηγική μας, ταιριάζει στις δυνατότητές μας και προσφέρει αξία».

Το Κατάρ, το οποίο συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ως ο μεγαλύτερος αποστολέας LNG, είναι επίσης ανοδικό στη ζήτηση και ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση 13% της ετήσιας δυναμικότητας πέρα ​​από την επέκταση που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Η αμερικανική απόφαση

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να επιβάλει προσωρινή διακοπή στις νέες άδειες εξαγωγής LNG ενώ μελετά τον αντίκτυπο των υψηλότερων αποστολών σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η εθνική ασφάλεια αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις ΗΠΑ ως προμηθευτή, είπε ο O’Neill.

«Στέλνει ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι γύρω από τη δημοσιονομική και ρυθμιστική σταθερότητα σε μέρη που παλιά ήταν μέρη όπου μπορούσες να βασιστείς σε επενδύσεις», είπε ο O’Neill. «Όταν οι κανόνες αλλάζουν σταδιακά, χωρίς διαβούλευση, αυτό είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα για την αγορά».

Η Woodside ανέφερε νωρίτερα ότι τα υποκείμενα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι τιμές υποχώρησαν και κατέγραψε απομειώσεις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ασιατικές τιμές spot LNG βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, εν μέρει λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των υψηλών αποθεμάτων στην Ευρώπη και την Ασία. Χωρίς καμία σημαντική εγκατάσταση υγροποίησης που αναμένεται να ξεκινήσει φέτος, η προσφορά και η ζήτηση θα είναι «αρκετά ισορροπημένες» για το 2024 και οι τιμές θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ή την ανάπτυξη στην Κίνα, είπε ο O’Neill.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια