Ένα πακέτο «προστασίας του καθεστώτος» με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε στρατηγικά σημαντικούς φυσικούς πόρους, παρέχει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας στις αφρικανικές κυβερνήσεις.

Το Royal United Services Institute, η παλαιότερη δεξαμενή σκέψης στον κόσμο στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, εξηγεί πώς ο μετονομασμένος όμιλος Wagner στην Αφρική εργάζεται για να εδραιώσει και να επεκτείνει τις στρατηγικές σχέσεις της Μόσχας σε όλη την ήπειρο, μέσω εγγυήσεων ασφάλειας του καθεστώτος και γεωπολιτικής προστασίας σε αντάλλαγμα  με προσοδοφόρες παραχωρήσεις εξόρυξης.

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, η Wagner υπήρξε για πολλά χρόνια βασικό συστατικό των προσπαθειών του Κρεμλίνου να αυξήσει την επιρροή του σε πολιτικά ασταθείς χώρες σε όλη την κεντρική Αφρική και το Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Σουδάν.

O νέος ρόλος μισθοφόρων της Wagner – Οι «χρυσές» δουλειές στην Αφρική

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του πρώην ηγέτη της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, το περασμένο καλοκαίρι , οι επιχειρήσεις της ομάδας έχουν ενταχθεί στη μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας στο εξωτερικό, γνωστή ως GRU. Οι συντάκτες της έκθεσης Jack Watling, Oleksandr V Danylyuk και Nick Reynolds εξήγησαν ότι η GRU επέλεξε να χωρίσει τις δραστηριότητες της Wagner στα δύο.

Οι νέες μονάδες

Η πρώτη μονάδα, γνωστή ως Volunteer Corps, κάλυψε τις πρώην επιχειρήσεις της Wagner στην Ουκρανία, με έτερους ιδιώτες στρατιωτικούς εργολάβους όπως η Redut να παρέχουν τον νομικό μηχανισμό για να εγγραφούν οι μαχητές Wagner, προτού οι εταιρείες υπογράψουν συμβόλαια με τον Ρωσικό Στρατό Άμυνας, φέρνοντάς τους ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της GRU.

Η δεύτερη, Expeditionary Corps, αναλαμβάνει τις δραστηριότητες της διαλυμένης παραστρατιωτικής ομάδας στο εξωτερικό και χρησιμοποιεί μια σειρά από εταιρείες ως μέτωπα για να εγγραφούν μαχητές, αλλά στοχεύει επίσης να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει τοπικές δυνάμεις σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν η Wagner.

Αυτή η μονάδα ηγείται από τον Αντρέι Αβεριάνοφ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι έπαιξε ρόλο στο αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και μεγάλο μέρος της ανώτατης διοίκησης του.

Η έκθεση RUSI αναφέρει ότι οι ρωσικές αρχές αξιολόγησαν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της στρατηγικής της Μόσχας για την Αφρική στον απόηχο της διάλυσης του Wagner από το υπουργείο Άμυνας, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Έγγραφα φέρεται να αποκάλυψαν ένα «όραμα εκμετάλλευσης της πρόσβασης για μια πιο συντονισμένη επίθεση στα δυτικά συμφέροντα».

«Για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τον Νίγηρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη γαλλική πρόσβαση στο ουράνιο που εξορύσσεται στη χώρα, αυξάνοντας περαιτέρω την εξάρτηση του γαλλικού ενεργειακού τομέα από το ουράνιο που προμηθεύεται από τη Ρωσία», ανέφερε η έκθεση.

«Η «προσφορά» που πιέζει τώρα η GRU περιγράφεται εσωτερικά ως «πακέτο επιβίωσης του καθεστώτος». Η λογική αυτής της προσφοράς είναι ότι η Ρωσία θα παρέχει στις ελίτ σε χώρες-στόχους στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική και πολιτική προστασία από αντιδράσεις μέσω του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών μηχανισμών και την υποστήριξη πολιτικών τεχνολόγων για να πουλήσουν τη δημοτικότητά τους στο εσωτερικό».

Το πακέτο

Κεντρικό στοιχείο του πακέτου είναι η απομόνωση της ηγεσίας της χώρας-στόχου και η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς το Εκστρατευτικό Σώμα στο Μάλι παρέχει τώρα προσωπική προστασία στον πρόεδρο, διασφαλίζοντας συνεπή εγγύτητα στη λήψη αποφάσεων στο υψηλότερο σημείο της κυβέρνησης. Αυτό μοιάζει πολύ με τη στρατηγική που ανέπτυξε ο Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία .

Όπως αποδεικνύεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Wagner μπορούσε να δημιουργήσει εγχώρια κανάλια πληροφόρησης μέσω των οποίων μπορούσε να διαδώσει το μήνυμα του Κρεμλίνου. Η RUSI τόνισε ότι αυτές οι προσπάθειες συμβαδίζουν με τον στόχο του τερματισμού των σχέσεων που έχουν οι χώρες-στόχοι με τη Δύση, όπου οι εταίροι είναι απρόθυμοι να διατηρήσουν δεσμούς με στρατιωτικούς εταίρους σε περίπτωση σφαγών ή παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Από αυτή την άποψη, η GRU αυτή τη στιγμή βλέπει μοναδικά γόνιμο έδαφος. Οι ρωσικές σημαίες και τα μηνύματα υποστήριξης προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν γίνει συνηθισμένα σε μαζικές διαδηλώσεις για την υποστήριξη των πρόσφατων στρατιωτικών κατακτήσεων ή κατά των παραδοσιακών κυβερνήσεων σε όλη την Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή