Το μεγαλύτερο κέρδος στην ιστορία της κατέγραψε η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, χάρη στην αύξηση του δανεισμού, υπογραμμίζοντας την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας από το πρώτο κύμα δυτικών κυρώσεων που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η τράπεζα με έδρα τη Μόσχα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της υπερπενταπλασιάστηκαν σε 1,5 τρισ. ρούβλια (16,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών κερδών ύψους 3,3 τρισ. Rbs που παρήγαγαν οι τράπεζες της χώρας.

Απομονωμένες από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, οι ρωσικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την έκρηξη του εγχώριου δανεισμού, καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να λάβουν κρατικά επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια και ο εταιρικός δανεισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Τα κέρδη ρεκόρ είναι άλλο ένα σημάδι της σχετικής ανθεκτικότητας της ρωσικής οικονομίας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τη βλάψουν μέσω εμπορικών περιορισμών και άλλων σωφρονιστικών μέτρων.

Μερίσματα

Ο Χέρμαν Γκρεφ, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και επί μακρόν σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η τράπεζα θα καταβάλει τα μισά από τα κέρδη της ως μερίσματα. Το προηγούμενο έτος, πλήρωσε μερίσματα που αντιστοιχούσαν στο διπλάσιο των κερδών της, ενισχύοντας τα ρωσικά κρατικά ταμεία για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο που διεξάγει το καθεστώς του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ρωσία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο του δανειστή.

«Φυσικά, κάθε μέτοχος θα ήθελε η εταιρεία να πληρώσει το 110% ως μερίσματα, και μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά — αλλά όχι για πολύ. . . Το καθήκον μας είναι να αναπτύξουμε την εταιρεία. Το 50% σήμερα είναι το όριο που μπορούμε να διατηρήσουμε μεσοπρόθεσμα, ελπίζω», δήλωσε ο Γκρεφ την Τετάρτη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sberbank πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος για το 2024: «Φέτος, αναμένουμε καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα από πέρυσι, το οποίο ήταν ρεκόρ».

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Sberbank αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% το 2023, λόγω της αύξησης των χαρτοφυλακίων στεγαστικών και εταιρικών δανείων της, τα οποία αυξήθηκαν κατά περίπου 35% και 25% αντίστοιχα.

Η αύξηση αντανακλά την ευρύτερη ανάπτυξη της αγοράς στεγαστικών δανείων της χώρας. Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα δείχνουν ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων των ρωσικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 34,5% πέρυσι. Ο όγκος των ανεξόφλητων δανείων είχε αυξηθεί κατά 20% το προηγούμενο έτος.

Επιδοτούμενα δάνεια

Τα προγράμματα δανείων που επιδοτούνται από την κυβέρνηση επέτρεψαν στους Ρώσους να αγοράσουν νεόδμητα διαμερίσματα με το ήμισυ του επιτοκίου που ορίζει η κεντρική τράπεζα. Πάνω από το 60% των δανείων που χορηγήθηκαν από ρωσικές τράπεζες το 2023 επιδοτήθηκαν.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ασκήσει πιέσεις κατά της παράτασης των περισσότερων από αυτά τα προγράμματα επειδή αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων και επιδεινώνουν την ανισότητα.

Η Έλενα Τσάρεβα, η ανώτερη αναλύτρια της BCS Global Markets, είπε ότι τα κέρδη της Sberbank τροφοδοτήθηκαν όχι μόνο από το μερίδιο αγοράς της – έχει σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς με περίπου τις μισές ρωσικές καταθέσεις λιανικής – αλλά και από την «χρηστή διαχείριση κινδύνου και κεφαλαίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή