Μπορεί οι millennials συχνά να παρουσιάζονται ως σπάταλοι και επιπόλαιοι διαχειριστές των οικονομικών τους, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να τους δικαιώσει. ‘Η ακριβέστερα να αποδείξει ότι πολλοί από αυτούς ξέρουν τι κάνουν γιατί έχουν λαμβάνειν…
Σύμφωνα με την κτηματομεσιτική Knight Frank, όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 2000, όχι μόνο φαίνεται να τα καταφέρνουν περίφημα, αλλά σε επίπεδο συγκέντρωσης περιουσιακών στοιχείων αποδεινκύεται ότι τείνουν τα επόμενα 20 χρόνια να αποδειχθούν η ιστορικά πλουσιότερη γενιά χάρη σε ένα «απροσδόκητο» κέρδος. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα περιουσιακά στοιχεία που συσσώρευσαν οι γενιές πριν από αυτούς – βλ. γονείς, παππούδες κ.λπ.
Ενώ η κατανομή του πλούτου μπορεί να μετατοπίζεται μεταξύ των περιοχών του κόσμου, μια ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή συμβαίνει μεταξύ των γενεών. Μόνο στις ΗΠΑ, περιουσιακά στοιχεία 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μετακινηθούν μεταξύ των γενεών, «κάνοντας τους εύπορους millennials την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία», σύμφωνα με την 18η ετήσια έκθεση της Knight Frank για τον πλούτο.
NEETs: Οι νέοι στη Βρετανία είναι πολύ φτωχοί για να εργαστούν
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 75% των millennials αναμένει ότι ο πλούτος του θα αυξηθεί το 2024, έναντι 53% στη γενιά των baby boomer (αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964), 56% στη γενιά X (1965 έως 1980) και 69% στη νεότερη γενιά Ζ.
Η γενιά της κρίσης
Ωστόσο, για να είναι κανείς απολύτως ειλικρινής, πρέπει να παραδεχθεί ότι πάρα πολλοί millenials, μέχρι να περάσει στα χέρια τους αυτός ο πλούτος, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από μια σειρά οικονομικών κραδασμών, με την κρίση του 2008 και στη συνέχεια με μια αλληλουχία προβλημάτων που έφερε η πανδημία, το Brexit, ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα, η εκτόξευση των ενοικίων έχει αναγκάσει μεγάλο ποσοστό αυτής της γενιάς να ξοδεύει ένα γενναίο μέρος του εισοδήματός της σε έξοδα στέγασης και να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για να συντηρήσουν τα δικά τους σπίτια ή να δημιουργήσουν ένα απόθεμα για τα γεράματά τους.
Οι συνθήκες έχουν τροφοδοτήσει μια εικόνα για τους millennials –που δεν είχαν στόχο να αποταμιεύουν το εισόδημά τους για να αποκτήσουν περιουσία– ότι το έχουν ρίξει σε ακριβά χόμπι και τρώνε αβοκάντο με το πρωινό τους.
Στην πραγματικότητα, γράφει ο Guardian, που δημοσίευσε στοιχεία από την έκθεση, η μελλοντική τους οικονομική δύναμη πυρός είναι πιθανό να είναι μια διχαστική λοταρία, που καθορίζεται κυρίως από την κληρονομιά από προηγούμενες γενιές, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας.
Ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας στο Knight Frank, είπε ότι η αλλαγή του πλούτου είναι πιθανό να βοηθήσει τις προσπάθειες για βιώσιμες επενδύσεις και συμπεριφορές. «Οι millennials φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης – το 80% των ανδρών και το 79% των γυναικών που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι προσπαθούν να συρρικνώσουν τα προσωπικά τους αποτυπώματα άνθρακα», σύμφωα με τον ίδιο.
Latest News
Οι τόκοι «γονατίζουν» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Στα 29. τρισ. το χρέος τους
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συναντούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική τους ανόρθωση και στρέφονται στο ΔΝΤ
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο