Στην αυτοψία που έκανε το MEGA στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μία ημέρα πριν από τη «μαύρη» επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, διαπιστώθηκαν οι τεράστιες, μοιραίες ελλείψεις στην τηλεδιοίκηση, τη φωτοσήμανση και στο αυτόματο σύστημα τροχοπέδησης να παραμένουν.

Μία παρέα νέων παιδιών -η Βασιλική, ο Νίκος, ο Θανάσης- ταξιδεύουν βράδυ με το τρένο, μπαίνουν για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα. Το σκέφτηκαν δύο και τρεις φορές πριν πάρουν την απόφαση να κλείσουν εισιτήριο.

Τέμπη: Έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου υπογραφών το ψήφισμα για την απόδοση ευθυνών

Τα πίσω βαγόνια γεμάτα, τα μπροστά άδεια. Αυτό γιατί στην πραγματικότητα φοβούνται όσο τολμούν να ταξιδέψουν με το τρένο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, φοιτητές και νέους κατά πλειοψηφία.

«Πριν ταξίδευα πολύ. Πλέον όχι. Πριν έτρεχε (το τρένο). Τώρα πάει πολύ πιο σιγά, αλλά πολλά είναι και αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι επιβάτες. Πριν μπω το σκέφτομαι και το ξανασκέφτομαι».

«Δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι. Τα συστήματα που δεν λειτουργούσαν συνεχίζουν να μην λειτουργούν. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως όλοι ανησυχούν».

Ελλείψεις, παραλείψεις και χειροκίνητο ανεβοκατέβασμα στις μπάρες

Και πέρα από τα μεγάλα προβλήματα, που αναδύθηκαν μετά από την τραγωδία των Τεμπών, αυτά της έλλειψης τηλεδιοίκησης, φωτοσήμανσης και του αυτόματου συστήματος τροχοπέδησης, οι ελλείψεις που δεν καθιστούν τον σιδηρόδρομο απόλυτα ασφαλή, ξεκινούν πριν καν το τρένο βγει από το λεκανοπέδιο.

Στη διασταύρωση στον Άγιο Στέφανο, ο σταθμάρχης βάρδιας κλείνει χειροκίνητα τις μπάρες. Αν και πέρασαν 4 μήνες από την ημέρα που καταγγέλθηκε ότι δεν λειτουργούν τα ηχητικά σήματα ενημέρωσης για τη διέλευση του τρένου, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Οι σταθμάρχες ζουν με το άγχος και οι μηχανοδηγοί κορνάρουν. Από τη διασταύρωση περνούν τρένα, ΙΧ, σχολικά λεωφορεία, ακόμη και μαθητές, που διασχίζουν τις ράγες πηγαίνοντας και αποχωρώντας από το σχολείο.

Θέματα ασφαλείας εντοπίζονται σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Οι γραμμές που «ξήλωσε» ο Daniel ακόμα να επιδιορθωθούν.

Η γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα μετά τον Daniel δεν ξαναλειτούργησε. Όπως επίσης δεν λειτουργούν οι γραμμές: Λάρισα – Βόλος και Λιανοκλάδι – Στυλίδα.

Στη Βόρεια Ελλάδα το τρένο φτάνει μέχρι Σέρρες. Λόγω της κακοσυντήρησης του δικτύου και των αφύλακτων διαβάσεων, το τρένο δεν φτάνει πια έως τη Δράμα και την Αλεξανδρούπολη.

Έναν χρόνο μετά τη τραγωδία στα Τέμπη τα ζωτικής σημασίας προβλήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου έχουν πλέον εντοπιστεί. Ελάχιστα, όμως, είναι εκείνα που έχουν λυθεί.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης