Χρηματικό βοήθημα ύψους από 300 έως 1.000 ευρώ σε όλες τις αγρότισσες μητέρες, αναλόγως με τον αριθμό των τέκνων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την επέκταση των επιδομάτων που λαμβάνουν – ήδη – οι πολύτεκνες αγρότισσες (με τρία ή τέσσερα παιδιά) και σε 12.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Στις κατηγορίες αυτές το βοήθημα θα είναι 300 και 500 ευρώ και θα δίδεται από τον ΟΠΕΚΑ.

ΔΥΠΑ: Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Η επέκταση του επιδόματος θα προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στην Βουλή την Άνοιξη από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μαζί με επιπλέον πλέγμα τεσσάρων μέτρων.

Ο ΟΠΕΚΑ

Ήδη το Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες καταβάλλεται στους εν λόγω δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ.

Ενδεικτική είναι αναφορά του διοικητή του ΟΠΕΚΑ κ. Κ. Γλούμης – Ατσαλάκης σε συνέντευξη του στον Ο.Τ. «σχεδιάζουμε την επέκταση της χορήγησης του χρηματικού βοηθήματος όχι μόνο σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, αλλά και σε μητέρες με ένα ή δύο παιδιά.  Το βοήθημα αυτό θα χορηγείται κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, από 300 έως και 1.000 ευρώ. Επιπλέον, εξετάζεται και η θέσπιση επιμορφωτικών σεμιναρίων για νέες αγρότισσες και νέους αγρότες, προκειμένου να διευκολύνουμε τη νέα γενιά αγροτών στην ενασχόλησή της με τον πρωτογενή τομέα».

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ. Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2023, από την επέκταση αυτή, αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δυο παιδιά.

Επιπρόσθετα, για την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας εξετάζεται η προώθηση και άλλων μέτρων. Συγκεκριμένα:

1.     Εφάπαξ “χρηματικό βραβείο – Υποτροφία” ποσού 1.000 ευρώ για 1.000 επιτυχόντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων – έμμεσα μέλη σε οικογένειες αγροτών. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων ξεπεράσει τα 1000 θα γίνεται κλήρωση.

2.     Εκσυγχρονισμός και αύξηση της αποζημίωσης για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών που ήδη δίνονται. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρο κ.α.)

3.     Αύξηση των παιδιών του κατασκηνωτικού προγράμματος του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.

4.     Αύξηση του επιδόματος βιβλίου και δυνατότητα διεύρυνσης και σε χαρτικά είδη, επικεντρώνοντας τις πρώτες ανάγκες στην αρχή του σχολείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting