Σε παράταση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για τη διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες στο σύστημα.

Μέχρι στιγμής, ούτε μια στις δύο επιχειρήσεις δεν έχει συνδέσει ακόμα και σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας (μετά από παράταση) την ταμειακή μηχανή με το POS, ενώ ακόμα και στις αναβαθμίσεις λογισμικού το 100% απαιτεί κι άλλο χρόνο.

POS – ταμειακές μηχανές: «Κληρώνει» την Πέμπτη για παράταση της διασύνδεσης

Την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο επιπλέον, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαΐου 2024, και τη χορήγηση περιόδου ανοχής μέχρι τις 10 Μαρτίου 2024 για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ του μηνός Ιανουαρίου 2024, ζητά, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για να μην επιβληθεί πρόστιμο θα είναι η επιχείρηση να μπορεί να αποδείξει, είτε με κάποιο έγγραφο είτε με μια επιστολή που θα έχει στη διάθεση της, ότι δεν κατέστη εφικτή η διασύνδεση. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τον χρόνο που θα δοθεί.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος στο MEGA «δεν θα επιβληθούν πρόστιμα αν φταίει ο πάροχος ή το λογισμικό που δεν έχει αναβαθμιστεί. Δεν είναι δική σας υπαιτιότητα. Θα πέσουν πρόστιμα εκεί που πρέπει και εφόσον χρειαστεί. Το ζητούμενο δεν είναι να μαζέψουμε λεφτά από τα πρόστιμα. Το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί το έργο. Αν δε το κάνουμε, με μαθηματική ακρίβεια η χώρα μας θα χάσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αναβάθμιση γίνεται απομακρυσμένα στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά υπάρχει ποσοστό που δεν έχει αναβαθμιστεί».

Τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες επιχειρήσεις καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την ολοκλήρωση του έργου.

Σημειώνεται ότι για τους 35 νέους κλάδους επαγγελματιών, όπως ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.α., που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS, το περιθώριο που έχουν να το πράξουν είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου. Βασική προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι έχουν παραγγείλει το τερματικό μέχρι σήμερα (29 Φεβρουαρίου). Στην περίπτωση που δεν έχουν εγκαταστήσει POS έως τις 31 Μαρτίου, την 1η Απριλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

«Τεράστια σύγχυση στην αγορά υπό τον φόβο προστίμων»

Η κ. Εύη Κομπουρογιάννη, τεχνικός POS, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα διασύνδεσης ταμειακών και POS.

«Υπάρχει τεράστια σύγχυση στην αγορά υπό τον φόβο των προστίμων. Εμπλέκονται πολλοί φορείς σε αυτό το έργο και δεν μπορεί να ξεκινήσει κατευθείαν με πρόστιμα και όχι μιας περίοδο προσαρμογής. Δεν αρκεί ένας μήνας. Υπάρχουν πελάτες που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές. Πηγαίνουν στους πελάτες αναβαθμισμένα POS που δεν είναι. Ξεκινάμε την διασύνδεση και δεν είναι στο τέλος επιτυχής η διασύνδεση με POS και την ταμειακή. Φταίει ο πάροχος σε αυτό το πράγμα. Μιλάμε για μια εύλογη παράταση», τόνισε αρχικά.

«Τα POS τα προμηθεύονται από τράπεζες τις γνωστές εταιρείες. Τις ταμειακές τις παίρνουν από εμάς. Δεν έχουμε POS εμείς. Το all in one έχει δοθεί σε πελάτες στις λαϊκές και δεν λειτουργεί σωστά. Κάνει μια απόδειξη να εκτυπωθεί 3-4 λεπτά. Όταν έχουμε πρόβλημα διασύνδεσης μας έχουν δοθεί κάποια τηλέφωνα υποστήριξης. Αυτά τα τηλέφωνα την τελευταία εβδομάδα δεν λειτουργούν την τελευταία εβδομάδα και όταν λειτουργούν σε δική μας περίπτωση που τεχνικός από εμάς πήγε και δήλωσε βλάβη το Σάββατο, μας κάλεσαν πίσω την Τρίτη», συνέχισε η κ. Κομπουρογιάννη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax