Σε καλύτερη αναπτυξιακή τροχιά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με σημείωμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση «Winter 2024 Economic Forecast», την οποία δημοσίευσε στα μέσα Φεβρουάριου, αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης την διετία 2024 – 2025 στο 2,3%. Επίσης με σταθερό ρυθμό αύξησης, αντίστοιχο του 2023, θα κινηθεί η κατανάλωση, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης περιορίζοντας ωστόσο οριακά τη συμβολή της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανάλυση

Παράλληλα προβλέπεται σημαντική τόνωση της επενδυτική δραστηριότητας, μέσα από την πορεία υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα δοθεί έμφαση και σε επενδύσεις μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η οποία εκτιμάται ότι την διετία 2024 – 2025 θα περιορίσει τη θετική συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Τέλος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σταδιακά στο 2,7% το 2024 και στο 2% το 2025.

Διεθνείς εξελίξεις

Στις ΗΠΑ, η πιο αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και συνολικότερα της οικονομίας παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια δίνουν τη δυνατότητα στη Fed να μη βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της παρά σε χρόνο που έχει πειστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διατηρήσιμη πτωτική πορεία. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η πρώτη μείωση θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου που θα συνοδεύεται και από τις νέες προβλέψεις της.

Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, οι προκλήσεις παραμένουν. Ο ρυθμός ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν μηδενικός σε τριμηνιαία βάση και μόλις 0,1% σε ετήσια. Βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων οικονομικών δεικτών, η εικόνα αυτή κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται με πολύ αργό ρυθμό. Ωστόσο, ιστορικά χαμηλό παραμένει το ποσοστό ανεργίας.

Στην Κίνα, τέλος, οι ενδείξεις αποπληθωρισμού και τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά ακινήτων της αποτελούν σημαντικά προσκόμματα στην προσπάθεια διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους