Το τελευταίο διάστημα, ενεργειακοί κολοσσοί επικεντρώνονται σε μεγάλους υπεράκτιους χώρους όπως η Γουιάνα και η Ναμίμπια, αφήνοντας πίσω τους κορυφαίους χερσαίους πόρους φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια περιοχή που τώρα αναζητά οικονομικούς εγχώριους πόρους που δεν ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί να χρειάζεται φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες της είναι γεμάτες.

Κι αυτό δεν αποτέλεσμα εγχώριων πηγών. Η Γερμανία έχει ανταλλάξει μια μορφή εξάρτησης με μια άλλη. Η πλήρωση των χειμερινών αποθηκευτικών χώρων είχε υψηλό τίμημα χάρη στις ακριβές εισαγωγές LNG, οι οποίες βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο, λόγω της παύσης της κυβέρνησης Μπάιντεν στα νέα έργα εξαγωγής LNG. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωνε περίπου 40% περισσότερο για τις εισαγωγές LNG των ΗΠΑ από ό,τι για το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών.

Ενώ η Γερμανία είναι απασχολημένη με την κατασκευή μεγαλοπρεπών τερματικών σταθμών LNG, υπάρχει μια πολύ φθηνότερη εγχώρια εναλλακτική, και βρίσκεται σε assets που εγκαταλείφθηκαν από τους υπεργίγαντες που κυνηγούν μεγαλύτερα όνειρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις υπεράκτιες περιοχές.

Αυτό που είναι πολύ μικρό για την Exxon και άλλους, θα μπορούσε να έχει τεράστια δυνητική αξία για τους μικρότερους παίκτες του κλάδου.

Άνθρωποι του κλάδου

Σε αυτό εστιάζει η MCF Energy. Όπως γράφει το oilprice, τα μεγάλα ονόματα πίσω από την MCF Energy έχουν σαφές ιστορικό στην ανάπτυξη ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων. Και όπως γράφει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της «Η απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια».

Η εταιρεία δεν είναι άγνωστη στην ενεργειακή βιομηχανία της Ευρώπης.

Ιδρύθηκε από τον επενδυτή πετρελαίου και φυσικού αερίου Ford Nicholson, ο οποίος έχει ιστορικό ανάπτυξης διεθνών περιουσιακών στοιχείων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κολοσσούς όπως η Exxon. Συνολικά, ο Ford έχει αποχωρήσει από ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη και την Ασία.

Στη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Nicholson ξεκίνησε μια ενεργειακή εταιρεία στο Καζακστάν που πωλήθηκε το 2006 για περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2004, συνίδρυσε μια εταιρεία που ανέπτυξε το μεγαλύτερο κοίτασμα βαρέος πετρελαίου της Ευρώπης, στην Αλβανία (Bankers Petroleum Albania, Ltd) αξίας περίπου 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2011.

Επανάληψη της ιστορίας

Κι αυτή είναι η ιστορία που η MCF Energy θα μπορούσε να επαναλάβει στη σημερινή Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στη μέση μιας ενεργειακής επαναφοράς αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων – και το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο έπαθλο είναι το φυσικό αέριο.

Με την παγκόσμιας κλάσης ομάδα της, η Bankers Petroleum είδε την παραγωγή να αυξάνεται κατά πάνω από 2.000% μεταξύ της ίδρυσής της το 2004 έως το 2015. Μόνο 13 μήνες μετά την κυκλοφορία, η εταιρική της αξία αυξήθηκε πάνω από 1.000% προτού εξαγοραστεί από την Geo-Jade Petroleum το 2016. Η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Η BNK Petroleum αποσχίστηκε από την Bankers Petroleum το 2008 για να εξερευνήσει σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη και να αναπτύξει περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ 2009 και 2011, η BNK σημείωσε αύξηση της αποτίμησης της αγοράς πάνω από 4.000% και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους δικαιωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το 2017, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο Nicholson πούλησε μια άλλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, την InterOil, στην Exxon για περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα επιστρέφει με την MCF Energy, η οποία απέκτησε γρήγορα ένα χαρτοφυλάκιο ελκυστικών έργων φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Αυστρία. Και μόλις ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις.

Ο Ford υποστηρίζεται από μια εντυπωσιακή εκτελεστική ομάδα και διοικητικό συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τον πρώην Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Στρατηγό Γουέσλι Κλαρκ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να συμβάλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MCF είναι ο Τζέιμς Χιλ, ο γεωλόγος πίσω από την BNK Petroleum, η οποία έφερε σημαντικές νίκες στους πρώτους επενδυτές. Εκτελεστικός πρόεδρος είναι ο Jay Park, ένας διάσημος διεθνής δικηγόρος ενέργειας με έδρα το Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη. Ο Park είναι επίσης ο πρώην πρόεδρος της Reconnaissance Energy

Τέλος, ο διευθυντής Richard Wadsworth, επίσης πρώην στέλεχος της Bankers Petroleum, είναι ένας 30χρονος βετεράνος μηχανικός πετρελαίου, ο οποίος πρόσφατα οδήγησε και ανέπτυξε ένα κοίτασμα πετρελαίου 55.000 bopd στο Ιράκ που έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης για 230.000 bopd.

Πρώτο τεστ

Το πρώτο τεστ  είναι στην Αυστρία, στο Welchau κοντά στις αυστριακές Άλπεις. Στη Γερμανία, η MCF Energy έχει εξασφαλίσει άδειες για έξι περιοχές έργων μεγάλης κλίμακας στις βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας, με την εταιρεία να δηλώνει ότι οι δοκιμές γεωτρήσεων πρόκειται να ξεκινήσουν αμέσως μετά την αυστριακή δοκιμή.

Αυτά τα βασικά έργα είναι το αποτέλεσμα της κατά 100% εξαγοράς της γερμανικής Genexco GmbH από την MCF Energy. Η Genexco ιδρύθηκε το 2014 από μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στην Ευρώπη. Συγκέντρωσε προσεκτικά ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων εξερεύνησης και εξελίξεων όταν λίγοι άλλοι έδιναν προσοχή.

Η εξαγορά της Genexco έδωσε στην MCF Energy τέσσερα βασικά περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν προηγούμενα γεωτρήσεις και δύο ανακαλύψεις. Η MCF πήρε τα χέρια της στο Reudnitz , μια αποδεδειγμένη, μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη φυσικού αερίου που περιέχει επίσης στόχο εξερεύνησης πετρελαίου. Απέκτησαν επίσης την παραχώρηση Lech, ένα παιχνίδι 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τρία προηγούμενα πηγάδια και δύο ανακαλύψεις. Το Lech East, το οποίο αντισταθμίζει άμεσα τις ανακαλύψεις στο μπλοκ Lech είναι πολύ μεγαλύτερο, περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η παραχώρηση Erlenwiese στο Rhein Graben που καλύπτει περίπου 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το Reudnitz , περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, ανακαλύφθηκε αρχικά το 1964 με πολυζωνικό δυναμικό υδρογονανθράκων και αποδεδειγμένες φάσεις ηλίου (~0,2%), μεθανίου (14-20%) και όπως τα περισσότερα πεδία στη βόρεια Γερμανία υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (> 80%).

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή πιλοτικών δοκιμών θα ξεκινήσει φέτος. Μετά τις δοκιμές σχεδιάζεται ανάπτυξη με χρήση κρυογονικής τεχνολογίας για τη δέσμευση ηλίου και αζώτου . Η Εταιρεία ανακοίνωσε μια ανεξάρτητη καλύτερη εκτίμηση (P50) στα 118,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (BCF) μεθανίου, 1,06 BCF ηλίου και 4,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Παράλληλα, η MCF Energy διαθέτει ήδη ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με σημαντικές προοπτικές στην Αυστρία και τη Γερμανία σε διάφορα στάδια δοκιμών και ανάπτυξης. Και η παγκόσμιας κλάσης ομάδα τους έχει ένα μακροχρόνιο ιστορικό συναλλαγών εξόδου δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια