Η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ιράν θα φτάσει στα 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως μέσα σε πέντε χρόνια, όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Ότζι, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων για τα σπουδαστικά νέα Student News Network.

Η τρέχουσα ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου στο Ιράν καταγράφεται στα 1,07 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε παράλληλα, ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας από το 2012 έως το 2022 σημείωσε μέση αύξηση 5,2%.

Παρά τις κυρώσεις

Και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο όγκος παραγωγής στο Ιράν ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο ιρανός υπουργός επεσήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από αξιόπιστες διεθνείς πηγές δείχνουν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις των ΗΠΑ, η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ιράν αυξάνεται από το 2011. Και  τόνισε ότι οι απαγορεύσεις δεν μπόρεσαν να σταματήσουν ή να ανατρέψουν αυτή την τάση.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά, ότι παρά όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις, η αυξανόμενη τάση της παραγωγής φυσικού αερίου στο Ιράν συνεχίστηκε το 2023.

Πώς «ξεγλιστρούσε» από τις κυρώσεις

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως χρησιμοποίησε το Ιράν για να διακινεί κρυφά χρήματα σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο ενός τεράστιου σχεδίου αποφυγής κυρώσεων που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Lloyds και η Santander UK παρείχαν λογαριασμούς σε βρετανικές εταιρείες-βιτρίνες που ανήκαν κρυφά στην Petrochemical Commercial Company, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις. Μάλιστα, η ιρανικών συμφερόντων εταιρεία είχε την έδρα της κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Financial Times.

Στην καρδιά του Λονδίνου

Η ελεγχόμενη από το κράτος Petrochemical Commercial Company (PCC) ήταν μέρος ενός δικτύου που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη Δύναμη Quds των Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και ότι συνεργάστηκε με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να συγκεντρώσει χρήματα για τις ιρανικές πολιτοφυλακές πληρεξουσίων. Τόσο η PCC όσο και η βρετανική θυγατρική της PCC UK τελούν υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο του 2018.

Έγγραφα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και λογιστικά αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το τμήμα της PCC στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να λειτουργεί από ένα γραφείο στο Grosvenor Gardens στην Belgravia, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο δίκτυο εικονικών οντοτήτων στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια