Μετά την αποκλιμάκωση που καταγράφηκε στις τιμές, στον απόηχο της επιθετικής μείωσης των επιτοκίων, ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τσίμπησε» και πάλι τον Φεβρουάριο βλέποντας και πάλι το ψυχολογικό όριο του 70%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών, στο 67,1% από από 64,9% τον Ιανουάριο. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, που έκαναν λόγο για 66%.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, παρακολουθεί στενά την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Όπως προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες, η μεγαλύτερη αύξηση κατά περίπου 95% καταγράφεται στην κατηγορία ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, και ακολουθούν η εκπαίδευση με 91,09%, η υγεία με 81,2%, οι μεταφορές με 78% και τα τρόφιμα και ποτά με 71,2%.

Η στροφή της κεντρικής τράπεζας

Κρατώντας αποστάσεις από την πολιτική της προκατόχου του, ο νέος Κεντρικός Τραπεζίτης της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν έκανε το ντεμπούτο του αποφασίζοντας να κάνει μία παύση στην επιθετική νομισματική πολιτική.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της χώρας, μετά από οκτώ διαδοχικούς μήνες αυξήσεων αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 45%.

Το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου η υποκείμενη τάση του μηνιαίου πληθωρισμού μειωθεί σημαντικά και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Στη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 250 μονάδες βάσης από 42,5% σε 45%.

Τουρκία: Ο Ερντογάν διόρισε νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Φατίχ Καραχάν

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων τον περασμένο μήνα σημείωσαν άλμα 6,7% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο – σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 64,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ηγήθηκε της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά την Πέμπτη, φέρνοντας έναν λιγότερο τόνο από την προκάτοχό του.

Ο Καραχάν ανέλαβε τα ηνία μετά τη απότομη αποχώρηση της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή