Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας εξπρές, η οποία θα σαρώσει τις επόμενες ώρες τη χώρα, πλήττοντας πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το απόγευμα της Δευτέρας θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, το βράδυ όμως τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει.

Σε ότι αφορά την Αττική, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 6 μποφόρ προς το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Τι δείχνουν οι χάρτες του meteo

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού του διημέρου θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες – με κατά τόπους έντονα φαινόμενα – οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά και οι ενισχυμένοι άνεμοι (νότιοι τη Δευτέρα 04/03 και δυτικοί την Τρίτη 05/03).

Πιο αναλυτικά:

– Αρχικά, μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 04/03 μέτωπο βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσει τα Επτάνησα και από αργά το απόγευμα την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Στερεάς. Παράλληλα, τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη Βόρεια Ελλάδα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας 04/03 τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τρίτη 05/03 αρκετές περιοχές της χώρας.

– Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 05/03 βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές αναμένονται στην Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο καταιγίδων θα επηρεάζει τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα και σποραδικές χαλαζοπτώσεις.

– Από το πρωί της Τρίτης 05/03 και μέχρι το τέλος της ημέρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινείται πάνω από τη χώρα μας, ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στις περισσότερες περιοχές με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στα νότια ηπειρωτικά και στις Κυκλάδες, ενώ από τις απογευματινές ώρες ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Στον χάρτη αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός έως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 05/02.

– Οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις, είναι τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και δευτερευόντως τα νότια ηπειρωτικά (κυρίως Πελοπόννησος).

– Σημαντικά αθροιστικά ύψη βροχής αναμένονται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

– Σημαντικές θα είναι οι χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο θα χιονίσει και σε ημιορεινά τμήματα.

– Παροδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, τη νύχτα της Δευτέρας 04/03 προς Τρίτη 05/03, χωρίς να αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός κατά τη διάρκεια της Τρίτης 05/03 με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων ή καταιγίδων μετά το μεσημέρι.

– Νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ θα πνέουν τη Δευτέρα 04/03, ενώ την Τρίτη 05/03 οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις που στα νότια θα φτάνουν και πάλι τα 7 μποφόρ.

Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, την Πέμπτη αναμένεται να σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και μόνο στα βορειοανατολικά θα είναι ανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Από σήμερα το απόγευμα ξεκινούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι άστατος με λίγες βροχές κυρίως στα δυτικά.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από το απόγευμα στα δυτικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τη νύχτα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 17 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία, που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανώς στη δυτική και κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στις Σποράδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 και τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τη νύχτα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω